Пандизчия се жалва от мазутна вода и психическо разстройство в беленския затвор

05.02.2019 14:31

Лишен от свобода се жалва от лоши условия на живот в Затвора – Белене. Това става ясно от материалите по дело, разгледано от състав на Административен съд – Плевен.

Делото е образувано  по искова молба на затворник, който е излежавал присъда в Затвора – Белене, но сега е в ЗООТ Варна. Жалбата му е срещу Медицински център на Затвора Белене (впоследствие срещу ГДИН, гр. София) за присъждане на обезщетение в размер на 30 000 лева ведно със законната лихва за причинени неимуществени вреди – психически разстройство, дискомфорт за периода на престой в Затвора Белене. Твърди, че му е причинено психично разстройство и дискомфорт, както и че е пил мазутна вода.

Лишеният от свобода се е оплакал, че има нужда от диета, оплаква се от количеството и качеството на храната, твърди, че издаваните медицински документи не отговарят на изискванията на закона. Според затворника монтираните в затвора заглушители на мобилни телефони за дълъг продължителен период действат на психиката и на нервната система. Твърди, че в спалното помещение са били между 7 и 8 човека, а е имало спални помещения с 3-4 лишени от свобода.

От ГДИН е постъпил писмен отговор, в който се моли имуществената молба като неоснователна и недоказана да се отхвърли, става ясно от материалите по делото. От Дирекцията посочват, че на затворника му е назначена от лекар диета, която се предписва при язвена болест и хроничен гастрит. На 23.10.2017 г. е консултиран с гастроентеролог, поставена му е диагноза гастрит. Назначена е медикаментозна терапия. Поради липса на медикаментите, е изготвена на 03.11.2017 г. заявка за закупуването им.

Освен това са приложени и сертификати за контрол на монтираните в Затвора Белене устройства, които заглушават сигналите на мобилните оператори, от които е видно, че нивата на електромагнитните полета не надвишават пределно допустимите норми и не могат да имат действие върху психиката на ищеца.

Представени са и доказателства за храната на ищеца през целия исков период, както и протоколи за изпитване на водата, с резултати от тях, като сочи, че няма отклонения от установените норми в качеството на водата, подавана във водопроводната мрежа на затвора.

Решението на Административен съд – Плевен отхвърля исковата молба на затворника, а той ще трябва да заплати разноски за съдебномедицинска експертиза в размер на 300 лева и 38,80 лв. разходи за транспорт на вещото лице.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: