Община Левски получи своя приз за „Най-зелена община“

05.02.2019 14:40

Община Левски получи днес своя приз за победител в тазгодишното издание на конкурса на „Екопак България“ АД – „Най-зелена община“ в категория за малка община. Проектът, с който Левски спечели наградата, предвижда 5000 души от град Левски и село Обнова да бъдат информирани за значението на процеса на разделно събиране на отпадъци за опазването на околната среда.

За целта ще се организира „Зелено училище за малки и големи“, което да се посещава от гражданите заедно с техните деца и внуци, съобщават от Пресцентъра на Община Левски. „Баба, дядо, мама, татко и аз“ ще бъдат обучавани по специална методика, за да получат необходимото екологично образование и да станат посланици на зеленото знание. Концепцията е базирана на въздействие върху когнитивните процеси и поведение в семейството.

Участниците в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти бяха оценявани по критерии като креативност, иновативност, мащабност, добри практики и резултатност.

„Щастлива съм, че получаваме приза „Най-зелена община“ за 2018 г. в конкурса на „Екопак България“. С тази награда се увенчават нашите усилия да създадем у гражданите на общината съзнание, че от всички нас зависи опазването на околната среда и повишаването на качеството на живот. Проектът ни е фокусиран върху семейството, най-малката общност, защото вярваме, че примерът е заразителен и се надяваме преминалите през Зеленото училище да предадат зелената идея нататък.“, заяви кметът на  община Левски Любка Александрова.

Тя допълни, че ако се мисли превантивно, има по-големи шансове да бъде спечелена в бъдеще битката с отпадъците. “Идеята е наученото да се мултиплицира сред хората, с които обучените общуват, да се предаде шафетата на разумното отношение към отпадъците, които всеки от нас генерира.”, обясни Александрова.

Кампанията в общината ще приключи с всенародна игра „Сливи за смет“, като на всички участници, предали по 25 кг разделно събрани отпадъци от опаковки, ще бъдат предоставени подаръчни ваучери за храна.

„Организираме конкурса „Най-зелена община“ сред общините, партньори на „Екопак България“ АД, за да насърчим активността и иновативносттапри провеждането на екологични политики на местно ниво. Вдъхновяващо беше за членовете на журито да видят, че проектът на община Левски се базира на научен подход и разчита на емоционалната връзка в общността за разпространение на информацията за ползата от разделно събиране на отпадъци от опаковки.“, каза при връчването на чека за 10 000 лв. Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД.

Конкурсът „Най-зелена община“ се организира за четвърта година. За призовете се състезават общините, с които „Екопак България“ АД има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

През септември 2019 г. ще стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община“. В него могат да кандидатстват всички общини – партньори на „Екопак България“.

Условията за участие в конкурса ще бъдат публикувани през септември на сайта: http://ecopack.bg/naizelenaobshtina/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: