С поредица открити уроци в ПП „Персина“ ще отбележат Световния ден на влажните зони

01.02.2019 12:35

Само ден ни дели от Световния ден на влажните зони 2-ри февруари. Като представител на най-голямото по площ рамсарско място в България, ДПП „Персина“ апелира за опазването и популяризира значението на тези важни екосистеми. Отбелязваме Световния ден на влажните зони, за да дадем гласност на тяхната роля за подобряване условията на живот.

Често влажните зони са възприемани за непотребни и никому ненужни части от земната повърхност, места които трябва да бъдат пресушени, запълнени или преустроени. Такава е била съдбата и на нашата влажна зона, част от рамсарско място „Комплекс Беленски острови“, която успешно е възстановена през последните 11 години. Научните проучвания показват, че 64% от влажните зони по света изчезват. А влажни зони има навсякъде, това са най-ценните екосистеми на планетата, допринасящи за устойчивото развитие на човешката раса.

В далечната 1971 година на 2 февруари в град Рамсар, Иран е подписана така наречената Рамсарската конвенция, която представлява най-мащабният договор между различни държави в защита на тези специфични екосистеми. Страните подписали конвенцията поемат отговорността да поддържат екологичния характер на над 2300 влажни зони. Сформира се рамсарска мрежа от места с международно значение обхващаща почти 250 милиона хектара от земната повърхност, което само по себе си представлява 13-18% от световните влажни зони.

В списъка на Конвенцията за влажните зони с международно значение (Рамсарските места), България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 49 912,43 ха, представляващи 0,45 % от територията на страната ни. Това са: “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато“.
Нека припомним, какво представляват влажните зони и какъв е техния принос за промяна в условията на живот на Земята. Това са екосистеми, в които водата е основният фактор, места от земната повърхност временно или постоянно заети с вода, места от който зависят екологичните условия и свързаното с тях биоразнообразие.

Като най-продуктивните екосистеми на Земята, влажните зони поддържат богатството от растения, риби, земноводни, влечуги, птици, бозайници и безгръбначни. Имат изключително важна роля за кръговрата на водата, като възстановяват водните запаси и подхранват подпочвените води. Много ценна е способността им да пречистват преминаващите през тях води. На много места по света се изграждат изкуствени блата с тази цел. Влажните зони предпазват от наводнения, като поемат голяма част от повърхностните води. В утайките им се задържат въглероден диоксид, метан и др. газове, което ги прави изключително важни фактори за смекчаване на климатичните промени. Имат голяма стойност за живота на хората като водоизточник, място за риболов, събиране на билки, животновъдство. Предлагат добри условия за отдих и туризъм.

Темата под която се провеждат мероприятията във връзка със Световния ден на влажните зони, 2-ри февруари тази година е „Не сме безсилни срещу климатичните промени“. Науката е ясна. Както споменахме по-горе влажните зони са едни от най-ефективните въглеродни консуматори на Планетата. Те са нашето спасение и естествено решение на голямото предизвикателство, пред които сме изправени в съвременния живот – да се справим с изменението на климата.
Нека не възприемаме блатата като нещо лошо, те са част от природата с цялото си биоразнообразие. Влажната зона на остров Персин, е част от „Комплекс Беленски острови“ – рамсарско място с международно значение, място което прави живота ни по – добър. Да я опазим!

Във връзка със Световния ден на влажните зони Екипът на ДПП „Персина“, ще направи редица открити уроци за деца на различна възраст. Предвид грипната ваканция, заниманията ще са съобразени с ръководствата на учебните заведения на територията на Парка и ще се извършат за периода 11-15.02.2019 г., съобщи Даниела Каракашева – главен специалист „Връзки с обществеността и образователни програми към ДПП „Персина“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: