В Плевен ПП АБВ организира дискусия по проблемите на енергетиката и цените на тока

29.01.2019 11:59

ПП АБВ ще проведе една широка разяснителна кампания за начина на ценообразуване в българската енергетика, защото той е порочен, дефектен и противоречащ на европейското законодателството. Това заяви на пресконференция в Плевен председателят на партията Румен Петков. На организираната от ПП АБВ среща с граждани по проблемите на енергетиката и ценообразуването на електроенергията той направи сравнение между цените, на които се продава тока от ТЕЦ „Марица“ 1, 2, и 3 и АЕЦ „Козлодуй“. Две от централите се ползват с държавна поддръжка против  политиката на ЕС като цяло. По данни от КВЕР цената от всички източници, от които държавата купува електроенергия, формират крайната цена на мегаватчас, подчерта Петков. Цената на АЕЦ „Козлодуй“ е най-евтината и най-чиста енергия, която получават българските граждани. Тя е с изключително влияние върху целия микс на ценообразуването на електроенергия, обясни Румен Петков.

„Не може да не прави впечатление ценообразуването на две от трите „Марици“. И трите използват едни и същи въглища по еднакви технологии, работната заплата на служителите в тях е горе-долу еднаква. Ние плащаме 178 лв. на един мегаватчас  от „Марица“ 1;  115 лв. от „Марица“ 3 и 77 лв. от държавната „Марица“. Това е престъпен договор за българската икономика, подписан от Иван Костов по време на неговото правителство за продажбата на двете „Марици“ при тези условия. Не е проблемът КЕВР, а договорът, който е подписан и задълженията, които държавата е поела. А именно – да заплаща на собствениците на „Марица“ 1 и 3 инвестициите, които те правят и въглеокисните емисии“, обясни Петков.

Петков обясни, че за миналата година сме платили повече от 600 млн. лв. във въглеокис за „Марица“ 1 и 3. Това безумие ще доведе до фалит на НЕК, смята той. Председателят на ПП АБВ подчерта, че през следващата година цената няма да бъде намалена и престъплението, извършено по време на правителството на Иван Костов 2001 г., е комплицирало в последствие във всички правителства.

„От 2007 г. насам ние сме имали всички основания да атакуваме този договор в Европейската комисия. Защото ние си плащаме на държавната „Марица“, но държавната „Марица“ сама си плаща вредните емисии. Ние плащаме безгръбначието на българските политици. Нашето желание е българските граждани да бъдат информирани и това, което ПП АБВ е извела като принципна политика за отношението към европейските институции. То ще бъде в основата на нашата еврокампания – нашите евродепутати в Брюксел да се борят срещу двойните стандарти“, заяви още Петков.

ПП АБВ настоява още за стартиране процедурата за АЕЦ „Белене“, защото Народното събрание взе необходимото решение и Министерство на енергетиката незабавно да стартира процедурата за привличане на стратегически инвеститор.

„Нашата принципна позиция е, че най-доброто решение е централата да бъде 100% държавна собственост. Но така или иначе, днес държавата има гарантирани 30% в проекта чрез досега направените инвестиции за купената техника и технологии от  „Росатом“. На големия  енергиен форум, който ПП АБВ организира в столицата миналата седмица, едно от най-големите имена в областта на атомните проекти проф. Холгер Рогнер, също заяви убеждение, че най-доброто решение за нас е държавната централа. Ние от АБВ настояваме за възможно най-бързи промени в енергийната стратегия на България. Имаме още по-силно основание това да го искаме в Плевен, защото през шест от нашите общини трябва да мине газопровода. Това са работни места, сигурност, инвестиция“, категоричен бе Петков.

Снимка и информация: ПП АБВ, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: