До дни става ясно колко ще плащаме за данъка за автомобилите в Плевен

27.01.2019 13:18

Предложение относно приемане на изменение и допълнение на Наредба №20 за определяне размера на местните данъци на територията на община Плевен влиза за разглеждане на предстоящата сесия на местния парламент, насрочена за 31 януари, четвъртък. Вносител на предложението е кметът Георг Спартански. Част от него е и годишният данък върху моторни превозни средства, както и параметрите, които ще се използват за изчисляването му в община Плевен по новата формула, която влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Става въпрос за това, че от тази година данъкът на превозните средства се определя по формула като произведение на имуществен и екологичен компонент.

В предложението си кметът е посочил определените от законодателя групи мощности и разценките им според киловат, коригиращият коефициент, определен в Закона за местните данъци и такси и който ОбС-Плевен не може да променя, и границите на екологичния компонент, който се определя от местния парламент.

От предложението, включено в дневния ред на сесията през следващата седмица, става ясно, че ако бъдат приети минималните ставки, заложени в Закона, то постъпленията в местната хазна ще намалеят със 700 000 лв., които не могат да се компенсират от други данъчни приходи. В същото време автомобили, отговарящи на по-високи екологични критерии, ще имат по-нисък данък. Към момента предложеното за обсъждане в местния парламент е в средните стойности между най-ниското и най-високото, посочено в ЗМДТ.

Можете и сами да сметнете колко би бил данъкът на вашия автомобил. Ето какво е предложението, което ще обсъдят след дни местните депутати:

Крайната дума обаче как точно ще се изчислява този дълго обсъждан данък имат общинските съветници. Сесията ще се проведе от 9 часа на 31 януари, четвъртък, в конферентната зала на сграда „Гена Димитрова“ /РБ „Христо Смирненски“/. Предложението за данъчните промени е под точка 4 в предварителния дневен ред.

Пълният текст на предложението ТУК.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: