От „първо лице“ – „Жива библиотека” в РБ „Христо Смирненски”

25.01.2019 8:05

Ученици от двете елитните плевенски гимназии ПГПЧЕ- гр. Плевен и ДФСГ „Интелект” реализираха на 23-ти януари събитието „Жива библиотека” с подкрепата на Регионална библиотека „Христо Смирненски” и Сдружение „ОбзорАрт“.


Всеки ден множество ученици стават както жертви, така и очевидци, на агресивно поведение в своето учебно заведение. Това се превръща и в искрата, която запалва идеята у младежите да се противопоставят срещу социални явления, произхождащи от агресията като социалното изключване, езикът на омразата, дискриминацията и т.н.


„Жива библиотека” е инициатива, която предлага нови методи и инструменти в борбата срещу тормоза в училищната среда. Тя е като всяка друга библиотека – с рафтове, книги и читалня, но това, което я разграничава от тях е фактът, че книгите не са напечатани на хартиен носител, а са истински човешки същества. Всяка книга споделя своята невероятна история от света на агресията. Монологът между читател и книга изменя своите измерения и се превръща в оживен диалог. Слушателят бива насърчен да изследва историите, да задава вълнуващи го въпроси, и да получи отговори, където никъде другаде не би могъл да намери. Предоставена бе възможността да се изживее приключение, имащо за цел да промени нагласите на хората спрямо различните, аутсйдерите, дискриминираните, изключените.


„Жива библиотека“ бе съчетана с театралната постановка на трупа „Елита“ с режисьор Д. Димитрова. Трупата представи „Най- чудното чудо“ на Ст. Цанев. Младежите от театралната трупа разказаха своите лични истории от участието си в проекти по програма Еразъм+, а М. Велкова изнесе презентация относно възможностите, които Европейският съюз предлага.


„Жива библиотека” е събитие, което дава шанс на жертвите на училищната агресия да бъдат чути, да преборят всички онези стереотипи и предразсъдъци, насърчавайки оформянето на едно по-приобщаващо общество към различното у всеки индивид.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: