Плевен ще иска 16 тона стари гилзи от Министерство на отбраната за паметник

24.01.2019 15:31

Предложение за подготвяне на искане до Министерството на отбраната за безвъзмездно предоставяне на 16 тона стари гилзи, нужни за изграждането на монумент, ще бъде разгледано на сесията на Общински съвет – Плевен, насрочена за 31 януари, четвъртък.

Вносител е кметът Георг Спартански, който се позовава на постъпило писмо от Сдружение „Героите на Дойран”, в което го уверяват, че са проведени разговори с министъра на отбраната Красимир Каракачванов за предоставяне на стари гилзи, необходими за паметника на Девета пехотна плевенска дивизия.

В тази връзка, посочва в предложението си кметът, е необходимо Общинският съвет на Плевен да вземе решение за изпращане на официално искане до Министерството на отбраната за дарение на нужния материал.

Крайната дума по предложението имат съветниците.

Ще припомним, че макетът за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия бе представен в Плевен през септември миналата година. Макетът представлява класически модел на войнишки монумент, в центъра на който в цял ръст се издига фигурата на командира на Девета плевенска дивизия генерал Владимир Вазов. В четирите краища на композицията са поставени фигури на войници от различните войни – Сръбско-българската, Балканската, Първата и Втората световна война. Предложението включва и надпис на основния постамент: „На героите от Девета плевенска дивизия поклон!”, а на сегментите – изписване на 10-те полка на дивизията, сражавали се в различните периоди и войни.

С решение  на Общински съвет – Плевен за място на паметника на героите от Дойран е определен площад „Свободата”, като идеята е да се използва част от съществуващия постамент на стария паметник на Альоша.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: