Масирани проверки за лица, работещи без трудови договори, ще извършва Инспекцията по труда в Плевен

24.01.2019 16:02

През 2018 г. Дирекция „Инспекция по труда“ – Плевен е извършила 1353 проверки на трудовото законодателство в 911 фирми. Това съобщи на пресконференция днес нейният директор Борис Петков. Констатираните нарушения са 4 913, като за тях са съставени 163 акта. Петков отбеляза, че се наблюдава завишаване броя на актовете, съставени при констатиране на работа на лица без трудови договори, а през 2018-а броят им е бил 48.

През годината Инспекцията е издала 153 наказателни постановления за близо 56 000 лева, а събраните суми по стари постановления възлизат на над 300 000 лева. По думите на Петков, се наблюдава устойчива тенденция относно сигналите, подавани от граждани, като за миналата година те са били 340.

Борис Петков посочи, че през 2019 г. сред приоритетите пред Инспекцията по труда ще бъде засилване контрола по отношение наемането на работа на лица без трудови договори. Целта ни е да успеем да проверим колкото се може може повече предприятия, каза пред медиите той и допълни, че най-много проблеми от този характер има в сферите на услугите, строителството и селското стопанство. Ще проверяваме и т.нар. рискови обекти, в които има рискови производства с употреба на опасни вещества, машини и съоръжения, както и обектите, в които е констатиран по-висок процент трудов травматизъм, изтъкна директорът на Инспекцията по труда в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: