Галя Димитрова за цъфтящите краища и как да запазим дължината на косата си, без да се налага да я накъсяваме

23.01.2019 8:13

Здравината, плътността и вида на косата ни зависи от много фактори.
Някой от тях са чисто физически, здравословни или наследствени. Другите са външни – слънце, вятър, хлорирана вода. И накрая всичко, което ние самите правим с косата си, като боядисване, изсветляване, навиване, изправяне с преса или сешоар.


Истина е, че всичко е измислено, за да ни бъде лесно и удобно, с подържането на желаната прическа. Но много често забравяме за продуктите, които предпазват и подхранват косата, или ползваме неподходящите. Така тя губи здравословната си влага, блясъка си, изтънява и става суха и крехка, накъсва се и нацъфтява.
Как се случва това?
Косъмът ни има три слоя, невидими с просто око. Най-горният слой съотвено е и предпазният, той се състои най-просто казано от люспички, наредени една върху друга, като люспите на шишарката. Колкото по-плътно затворени са те, толкова по-здрава и защитена е косата. Когато косата ни е изгоряла и суха, тези люспи се повдигат, отварят, и това, което виждаме ние, е как косъмът губи еластичността си, къса се и цъфти.

Тогава подстригването е неизбежно!
Няма вариант да оставим косата да расте в този вид, само защото я искаме дълга. Тя ще продължи да се накъсва още повече, а това неминуемо ще доведе и до отрязване на повече коса. За това редовното обиране на връхчетата гарантира по-здрава и по-дълга коса.
Има два начина за отстраняване на цъфналите краища.
Пръвият е добре познатият на всички с ножица, при което се отнема от дължината на косата.
Вторият е Split Ender Pro.

В името на това косите да остават със същата дължина при обиране на цъфтящите краища, американският специалист Виктор Талавера, създава продукта Split Ender Pro.
С този уред и правилната му употреба, може да се премахнат нацъфтелите краища, без да се накъсява дължината. Обратно на разни твърдения, тази машинка няма нищо общо с бръсначите и начина им на работа. Не реже косъма по диагонал и не го оголва. Това, което прави Split Ender Pro различен от бръснача, е режещата част със самонаточващите се ножове, които са същите като на познатите ни тримери. Но при Split Ender Pro има въртяща се част, разположена между два ножа, която е изработена от мека еластична гума, чиято роля е да изправи нацъфтелия край на косъма перпендикулярно и тогава, той да бъде отрязан, под същия ъгъл под който реже и ножицата.

Split Ender Pro, обаче не е подходящ за много сухи и третирани коси и по никакъв начин не заменя добрата стара ножица при оформянето на линията и формата на косата.
Накрая идва и мястото на подходящия продукт за грижа на косата и незаменимия съвет от вашия фризьор, за това как да използвате уредите възможно най правилно, как да решите косата си след баня, как да я подсушавате.

STUDIO G&M:

Плевен | ул. Васил Левски 60 | HIT OFFICE CENTER

записване: 0884 566 183

e-mail: [email protected]

www.studio-gm.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: