На Бабинден читалището в Малчика събра бебетата от селото, родени през 2018-а

21.01.2019 17:57

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Празникът Бабинден е намерил място и в съвременния ни живот, въпреки че времето на бабите, които да израждат деца, отдавна е отминало. Днес тяхното място е заето от висококвалифицирани лекари, акушери и сестри.


Но и днес бабите заемат важно място в помощта при отглеждането на децата. Затова тази година НЧ ”Пробуда – 1928” – Малчика покани прекрасните и слънчеви деца, които щъркелът „донесе” в Малчика през 2018 година заедно с техните майки и баби – Зария, Даная, Георги, Емилиян и Майкъл. И както повелява традицията, всяка майка подаде сапун и поля на бабата да си измие ръцете, дари я с пешкир, а бабата от своя страна поръси с китка здравец и благослови детето за здраве, дари го с чорапки, върза на дясната ръчичка паричка с бял и червен конец, бяла и червена вълна на косичката на момиченцата и като брада и мустаци на момченцата.
За своя всеотдаен труд бабите получиха специални грамоти, а за майките имаше забавна игра – до повият и носят своето бебе с шал. След това празникът продължи с празничен обяд за жените от пенсионерския клуб, споделя секретарят на читалището в Малчика Валя Йорданова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: