Бабинден в Садовец. Традицията е жива и днес! – снимки

21.01.2019 16:54

По традиция на Бабинден по стар стил в плевенското село Садовец почетоха своя местен лекар, който ритуално извади бебе от река Вит. Обичаят идва от древни времена, но е възроден преди повече от десет години и събира десетки жители на селото.


Събитието уважиха народните представители Стефан Бурджев, родом от тоя край, и д-р Калин Поповски, заместник-областният управител Татяна Божинова, кметът на Садовец Иван Рангелов, кметът на Община Долни Дъбник Борислав Станимиров, председателят на Общинския съвет Маргарита Стойчева, заместник-кметът Лилия Пейчева.
С ръченица млади майки и баби стигнаха до здравната служба, където занесоха дарове и благодариха на лекаря. „Не знаем откога се чества Бабинден в нашето село, но ще се празнува, докато Садовец го има“.Това каза кметът на Садовец Иван Рангелов. Здраве, деца и щастлив общностен живот пожелаха на садовчани депутатите от 15 МИР Плевен Стефан Бурджев и д-р Калин Поповски.
С музика, танци и много настроение пъстрото шествие се отправи към река Вит, където доктор Калин Поповски, част от практиката на когото минава в Садовец, извади коша с бебето. Според поверието, ако нагази в дълбоките води, ще извади момче, а ако е на плиткото, бебето ще бъде момиче. Тази година то бе момиче!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: