Треньорът на Йоана Константинова: Тя е много упорита и винаги търси победата

19.01.2019 11:53

Гост в рубриката „Треньор на шампиони“ е човекът, който изведе Йоана Константинова (ТК Плевен ПСК) до титлата на Държавното първенство до 12 години – Емил Литков. Ето какво каза специалистът пред сайта на БФТенис.

– Как видяхте нивото на шампионата, г-н Литков?

– Като ниво е доста добре. Има голяма конкуренция, особено при наборите от 2006 до 2008 година. Това е добре за самите състезателки, защото конкуренцията ражда шампионите. Това важи и за момчетата в тази възрастова група. Освен на Йоана Константинова, с която работим от около една година, съм треньор и чичо на Иван Монов. При момчетата също мога да кажа, че този набор е много изявен.

– С какво Йоана превъзхождаше съперничките си на Държавното първенство?

– Тя е много упорита и търси победата. Концентрирана е. Отделно, който я е гледал, физически е много добре подготвена. Технически също. Като цяло това са й силните страни, Има много силен сервис. Има неща, върху които трябва да се работи и да ги тренираме, но като цяло е много добре.

– Какви са плановете ви за този сезон?

– В момента Йоана е част от националния отбор, с който ще участват на Европейските купи. Целта ни е да да се представи добре и да заеме хубави позиции в ранглистата на Тенис Европа. Ще бъде хубаво, ако тази година спечели и титла от международен турнир. Надявам се и мисля, че тези цели са съвсем реални. Прави ми впечатление, че отборът за Европейските купи, които е направен, е много силен и има реални шансове да играе на финал, а защо не и да стане европейски шампион.

– Виждате ли повишаване на интереса към тениса в последните години?

– Определено. И за това повишаване на интереса изключително много помага и федерацията. С програмите си за младите таланти и „Тенис – спорт за всички“. Календарът също се увеличи. Вече има много турнири, което няма как да не се отрази върху качеството и интереса към спорта.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: