Цигуларят Даниел Сендер ще води майсторски клас в Плевен

16.01.2019 14:12

В рамките на ХІІІ Национален конкурс за ученици-акомпанятори, който ще се проведе от 15 до 17 март в гр. Плевен се организира безплатен майсторски клас по цигулка, воден от Даниел Сендер. За това информират от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, които са домакини на престижния конкурс. Майсторският клас ще се проведе на 16.03.2019 г. от 8,00 ч. до 14,00 ч. и на 17.03.2019 г. от 8,00 ч. до 11,30 ч.

Даниел Сендер (цигулка) се радва на разнообразна музикална кариера и изнася  концерти в САЩ, Канада, Европа и Китай. Често гостуващ солист и главен изпълнител с камерни и симфонични оркестри в целия регион, д-р Сендер понастоящем работи като концертмайстор на Шарлотсвил Симфони, опера Шарлотсвил и Вирджиния консорт. През 2017 г. се присъединява към Оперно-артистичния оркестър на Wintergreen като изпълнител  на фестивала.

Д-р Сендер е стипендиант на „Фулбрайт“ в Будапеща и посещава Музикалната академия „Франц Лист“ като студент на Вилмос Сабади. Преди това е бил първият цигулар на Струнен квартет „Аделли“, който поддържа приятелство с университета в Мериленд и в продължение на четири години е бил цигулар на камерите в Анаполис.

Д-р Сендер е записвал за Centaur, Sono Luminus, Bifrost и много други независими лейбъла.

Като камерен музикант д-р Сендер има удоволствието да свири с членове на квартетите Audubon Quartet, Axelrod и Left Bank и две години работи интензивно под ръководството на квартета Guarneri. Камерните концерти  го отведоха на много места по света, включително Центъра Кенеди, Унгарското посолство, зала „Барток“ на Двореца Ердоди (Будапеща), Музей на американската история „Смитсониън“, Университет де Кунсте (Берлин) и Музея за изящни изкуства (Монреал).

Неотдавнашната и предстоящата дейност включва рецитали изпълнения в Унгария и България, композиция и премиера на нова творба за цигулка „Ромски народни танци: Селски мелодии на унгарските роми“ и представление на Барбърс цигулков концерт със симфонията „Шарлотсвил“.

Родом от Филаделфия, д-р Сендер е посещавал „Итака“ Колидж, Университета в Мериленд,  Академия Лист (Будапеща) и Института за европейски изследвания (Виена). Основните му учители са Вилмос Сабади, Арнолд Стейнхард, Дейвид Солнес, Рене Стаар и Джералд Фишбах. Той работи в Университета на Вирджиния McIntire, Министерството на музиката и също така е на преподавателска длъжност в Adlocult камерен музикален лагер.

Заявки за участие се приемат до 5.03.2019 г., които за включват: трите имена на ученика, клас и материал.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: