Млади плевенчани предлагат в авторски филм как да се решават проблемите в България

15.01.2019 14:06

От няколко дни в социалната мрежа Фейсбук се завъртя филм, създаден от четирима плевенски младежи. Той е наречен „Околобългарско“ и е проект Ванин Нейков, Виктор Цолов, Антонио Йорданов и Жанин Ал-Шаргаби. Младежите са във възрастта, в която започват да се питат как биха искали да устроят живота си, биха ли останали в родината, има ли перспектива в България?

Според тях наистина има проблеми в страната – ниски заплати, корупция, лоша инфраструктура, но са убедени, че има начин това да се промени. Затова през лятото за 40 дни обикалят всички области в България, посещават над 60 населени места. Навсякъде разговарят с обикновени хора, спрени по улицата, питат ги какво е положението при тях, как са заплатите, здравеопазването, сигурността и така нататък. Изградили са си представа за проблемите из цялата страна. Но по-важното – в различните градове са се срещали с хора, които се борят да помогнат на общността си.

„Това са активни граждани, които са поемали инициативи за подобряване на градското устройство или пък са алармирали при нередности, държали са местната управа под отговорност или са организирали благотворителни акции. Всички тези хора са довели до позитивни промени и развитие“, разказва Жанин Ал-Шаргаби.

Екипът на „Околобългарско“ вярва, че от всеки зависи каква ще бъде държавата ни. Своята гледна точка и моменти от преживяното, както и интервюта с вдъхновяващите личности, борещи се за промяна, младежите качват на Фейсбук страницата си – Околобългарско.

Там може да изгледате и документалния филм, създаден след пътуването им – ТУК.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: