Във Ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ” – Плевен са спасили живота на над 50 кучета от началото на ловния сезон

12.01.2019 16:09

Живота на над 50 ловни кучета са спасили от началото на сезона специалистите от Ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ” – Плевен. По думите на ветеринарите, по време на ловния сезон има дни, в които за лечение в клиниката са постъпвали едновременно и по шест кучета. На операцията на един от многото пациенти присъства и репортер на „Плевен за Плевен“, като благодарение на светкавичната и компетентна намеса на д-р Ивайло Илиев, д-р Ангел Ангелов, д-р Георги Асенов, д-р Антонио Петков, д-р Георги Илиев, д-р Даниела Асенова и ветеринарен техник Станислав Бетовски животът на пострадалото при схватка с диво прасе гонче бе спасен.

По думите на д-р Ангел Ангелов, най-тежко е, когато става въпрос за отворен гръден кош. Нерядко е пробита и диафрагмата, а от там насетне органите, които се намират в коремната кухина, влизат в гръдната и пречат на дихателните процеси. Това са спешни интервенции, при които ако не се реагира в най-кратък срок, животното си отива”, споделя ветеринарният специалист. Повечето от тези случаи за наша радост са успешни, въпреки че някои имат по-дълъг период на възстановяване, допълва д-р Ангелов.

Ветеринарите споделят, че част от постъпилите при тях ловни кучета не са били с толкова тежки наранявания, а с разкъсване на мускули в областта на бутовете или предните крайници, обилно кървене заради засегнат кръвоносен съд и др. Това пак е спешност, но не е като една дихателна недостатъчност при отворен гръден кош, уточняват лекарите. „Гръдният кош е херметически затворен, което позволява диафрагмата да се движи и по този начин да се променя налягането в него, така че дробът да се пълни с въздух и кучето да диша. Когато е открит, тази херметичност се нарушава и когато животното поема въздух, диафрагмата не може да се движи, съответно дробът не може да се изпълни с въздух и кучето се задушава. Лигавицата започва да посинява, тъй като кислородът силно намалява в кръвта. Това са спешни интервенции – да се подаде на момента кислород, да се намери входната рана, да се обезвъздуши гръдният кош и да се направи отрицателно налягане, което да възобнови процеса на дишане”, обясни д-р Ивайло Илиев.

Д-р Даниела Асенова разказва, че е имало случай на пациент със счупено ребро, което е пробило стомаха на кучето. Това са много травми на едно и сме се учудвали как животните оцеляват, не скри тя. Понякога пък стопаните докарват кучето с малка рана, някаква дупка, даже просто за успокоение, че са ги завели на лекар, но в много случаи се открива голям проблем и животозастрашаващо състояние, споделя още тя.

В зависимост от тежестта на травмата има различни предписания колко време е необходимо, за да се възстанови животното. Тъй като клиниката разполага с уютен и оборудван стационар, най-тежките случаи се оставят в болницата до преценка кога пациентите могат да бъдат изписани. Други преминават периодични прегледи и специалистите решават кога кучето е напълно здраво, за да може отново да се включи в лов. В някои случаи животното се инвалидизира доживот и става домашен любимец. Но психически травми не остават. „Това са животни, създадени за лов. Той е в кръвта им, инстинктивно го правят. Няма куче, което да накараш да направи нещо против волята си. Със сигурност ловът не им е нещо неприятно, защото те се впускат с хъс. Имаме кучета, на които сме направили ампутация и те дори на три крака вдигат дивеч”, обяснява д-р Антонио Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: