Плевен с най-висока осигуреност с общопрактикуващи лекари в страната

11.01.2019 14:45

Осигуреността на населението в страната с общопрактикуващи лекари е средно 6,2 на 10 хиляди души или еднаква с тази в Румъния и Германия. Данните представи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на питане на народни представители от БСП относно политиката на Министерството на здравеопазването за осигуряване правото на достъп до медицинска помощ, предоставена от общопрактикуващи лекари, в рамките на редовния петъчен парламентарен контрол, съобщава БТА.
Питането разви народният представител Валентина Найденова. Тя изтъкна проблемите, свързани с намаляването на броя на лекарите, увеличаването на незаетите индивидуални и групови практики и проблемите на финансирането.
Министър Кирил Ананиев заяви, че по данни на Евростат около и над два пъти по-голяма от България е осигуреността с общопрактикуващи лекари в Белгия – 11.3 на 10 хиляди души, Франция – 15,4. Значително по-ниска е в Гърция – 3,2 и Полша 2,2 на 10 хиляди души население.
„Осигуреността с общопрактикуващи лекари към 31 декември 2018 г. средно в страната е един лекар на 1409 здравноосигурени лица с непрекъснати здравноосигурителни права. В сравнение с миналата година един общопрактикуващ лекар е обслужвал 1396 лица“, коментира Ананиев. По думите му най-висока е осигуреността в районите Плевен, Добрич и Видин. В Плевен един общопрактикуващ лекар има 1 072 здравноосигурени лица, в Добрич – 1 171, а във Видин – 1210. Обратното – най-ниска е осигуреността в Разград и Кърджали. В Разград един личен лекар отговаря за 2 004 здравноосигурени лица, а в Кърджали за 2026.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: