Много зрелища и адреналин на две гуми ни очакват и през 2019-а край Долна Митрополия и Левски

11.01.2019 16:58

През 2019 г. отново в България ще видим най-добрите състезатели от Европейските шампионати по мотокрос в класовете за най-малките ЕМХ65 и ЕМХ85, както и обновения клас ЕМХ OPEN. Мястото на срещата ще бъде мотополигон Троян, град Троян, като състезанието е един отличен повод за добро прекарване на Великденските празници които съвпадат с датата на състезанието (27-28.04.2019).
Летищен Комплекс „Долна Митрополия”, град Плевен ще бъде домакин на два кръга от Европейския шампионат по СуперМото в класовете Junior и S3 през месеците юни (15.06) и септември (01.09). Тези състезания ще бъдат комбинирани с състезания в дисциплината писта, което автоматично означава, че се очертават горещи и високоскоростни асфалтови уикенди край Плевен.

Републиканският шампионат мотокрос през сезон 2019 включва общо девет кръга които ще се проведат на мотополигон Порой, град Поморие (31.03 и 15.09), мотополигон „Троян”, град Троян (28.04 и 29.09), мотополигон „Козар белене”, град Левски (12.05 и 22.09), мотополигон „Ридо”, град Самоков (02.06), мотополигон „Зелен Дол”, град Благоевград (13.10) и мотополигон „Айтос”, град Айтос (27.10). Мотокрос сезонът официално ще завърши с 63-тия Традиционен мотокрос в Бобошево. Специфичното в календара на РШ Мотокрос за 2019 година са двата формата в които той ще се провежда, а именно в един ден или в два дена. Септемврийските състезания в Левски и Поморие ще бъдат във формат един ден, който ще включва една тренировка и съответните състезателни маншове. Отборната Купа на България за 2019-та ще се проведе за втора поредна година в Троян през септември, а датата на финала в Айтос все още е плаваща заради предстоящите местни избори.

Републиканския шампионат в дисциплината писта за 2019 година през последните години се очерта като национален шампионат който се провежда в две държави – България и Гърция. Предстоящият сезон няма да бъде по различен, като в България, летищен комплекс „Долна Митрополия”, град Плевен ще посрещне състезателите на 16.06, 01.09 и 06.10, а кръговете на пистата „Серес”, в Гърция, които са двойни кръгове (тренировки в петък, стартове събота и неделя), са през март (24-ти) и април (21-ви). Така общо стартовете които ще определят шампионите за 2019-та са седем, като Отборната Купа на България в тази дисциплина ще се проведе през октомври.

Републиканският шампионат в дисциплината СуперМото през 2019 година включва пет кръга, които както и през 2018-та ще започнат в Кюстендил с двоен уикенд комбиниран с Републиканския шампионат в клас Скутери след което се завръщат в летищен комплекс „Долна Митрополия” на 16.06, 01.09 и 06.10 който продължава да бъде най-уникалното съоръжение за СуперМото в света вече 12 години.

2019-та бележи началото на един нов шампионат и това е Републиканския шампионат ATV X-Cross и това са нов тип офроуд състезания които са отворени само за четириколесни машини ATV и Quad без значение на типа задвижване. Шампионатът предвижда два класа – Експерт – за състезатели с опит в офроуда и Хоби – за начинаещи. Състезанията определено ще бъдат атрактивни за публиката, като във формата си те включват един ден навигация в пресечена местност и втори ден със общи стартове на затворен маршрут. Промоутър на шампионата е СК 4х4 Адвенчър който имат опит в този род състезания. Домакини на ATV X-Cross шампионата ще бъдат градовете Кърджали, Пловдив, Самоков, Троян и Русе, като в момента текат преговори за още един, шести кръг.

За втора поредна година, част от голямото мотоциклетно семейство в България ще бъде и Републиканския шампионат в дисциплината ендуро BG-X Enduro, който ще включва общо осем кръга на територията на цялата страна. След успешния сезон 2018 в който взеха участие близо 150 състезатели, през 2019 се очаква техния брой да нарасне, като част от правилата на шампионата са редактирани с цел да бъде улеснено участието в тях и организацията им. Състезанията от шампионата стартират през април в Севлиево и са разпределени приблизително по едно в месец, като след Севлиево състезателите ще премерят сили в регионите на Габрово, Горна Малина, Казанлък, Велико Търново, Банско, Кирково и Люлин.

Общо за сезон 2019, към БФ Мотоциклетизъм ще се проведат 33 състезания в пет дисциплини, разпределени в 24 уикенда и 20 общини, в които се очаква да вземат участие над 50 спортни клуба и съответно около 350 състезатели във всички възрастови групи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: