В УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен вече са факт първите две успешни операции със системата от последно поколение da Vinci Xi

10.01.2019 16:14

В УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен вече са факт първите две успешни робот-асистирани операции със системата от последно поколение da Vinci Xi. Повече за системата, с която ще се извършват робот-асистирани операции в гинекологията, общата хирургия и урологията, пред медиите днес споделиха двамата пионери в роботизираната хирургия у нас чл.-кор. проф. Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов. Новата система е била доставена преди Нова година, като е инсталирана преди броени дни, а първите операции са били направени на пациентка с обезитет и такава с онкологично заболяване.

Специалистите отбелязаха, че гинекологичните екипи, които ще извършват роботизирани операции, са два – единият под ръководството на чл.-кор. проф. Григор Горчев като хирург на конзола, а вторият под ръководството на проф. д-р Славчо Томов. Урологичният екип ще се ръководи от доц. д-р Николай Колев, а хирургичният – от д-р Димитър Цанков. Този план вече е координиран с централата на „Intuitive Surgical“ – компанията, която произвежда системите da Vinci и обучава на тях, като предстои да бъде подготвен и още един гинекологичен екип, сподели проф. Григор Горчев. Той отбеляза, че с въвеждането на новата роботизирана система в клиничната практика ще се наблюдават по-добри резултати в оперативната и лечебната дейност. Доказани са многобройните ползи за пациентите при прилагането на роботизираната хирургия: минимално инвазивна хирургия, прецизност и безопасност за пациента, без разрези и белези, ниска кръвозагуба, намаляване на постоперативната болка и дискомфорт, съкращаване на болничния престой, бързо възстановяване и връщане на пациентите към нормален социален живот.

Новият робот е като новата кола – всеки нов модел е по-добър от предишния, с усмивка обясниха професорите Горчев и Томов. Те подчертаха, че инструментите за Vinci Xi са по-усъвършенствани и по-добри, като са предназначени само за този тип система. Предимствата за пациента пък са сигурност, точност, бързо възстановяване, категоричен бе проф. Горчев. От своя страна, проф. Томов сподели, че философията за развитието на роботизираната хирургия има няколко страни. „Едната от тях е високотехнологичната система, втората – висококвалифицираният екип, а третата – високотехнологичната база. Но роботизираната хирургия не е само за лечение, но и хирургия, която ние още от началото преди 11 години стартирахме с поредица научноизследователски проекти. Защото, за да докаже себе си, всяко една нова система трябва да се легитимира със сравними резултати“, сподели пред журналистите той.

Ректорът на МУ – Плевен подчерта, че за следващите пет и повече години са заложени научноизследователски проекти и дейности, които ще дадат ново лице и нови измерения на град Плевен и медицинската общност, като цяло. Проф. Славчо Томов разкри, че са налице плановете за робота da Vinci S, който „Intuitive Surgical“ вече е спрял от производство и поддръжка. „Тази система вече е пребазирана в Телекомуникационния център и тя ще бъде една от базите за обучение на нашите студенти, както и на лекари-специалисти, които проявяват интерес към роботизираната хириургия. Системата има своите качества и те могат да бъдат използвани точно за това. От друга страна, продължаваме да поддържаме в нова светлина живота и на Si-системата, като ще се даде възможност на хирурзите да правят изследвания с нея“, посочи проф. Томов.

Специалистът разкри, че на едно от следващите заседания на Академичния съвет на МУ – Плевен ще бъде взето решение за създаване на научноизследователска структура, която ще се нарича Център по роботизирана хирургия. Той ще включва обучение в Телекомуникационния център, научноизследователска дейност в двете университетски болници в Плевен, както и клинична дейност, която ще бъде базирана основно в УМБАЛ „Света Марина“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: