Пенсиониран учител е стрелецът срещу плевенската Библиотека

07.01.2019 13:25

Районна прокуратура – Плевен ръководи разследване за стрелба срещу Регионалната библиотека в Плевен в Новогодишната нощ вследствие на която са били простреляни 1 брой стъклена табела, 4 броя витринни стъкла и стъклопакет на входна врата. За това информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

Сигналът за стрелбата е постъпил в полицията 01.01.2019 г. в  00,10 ч. Извършен е оглед на местопроизшествието и са иззети веществени доказателства – проектили. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.216, ал.1 от НК – унищожаване и повреждане на чуждо имущество, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия и действия по разследването, на 04.01.2019 г. е установен извършителя на деянието – 66-годишен мъж, пенсионер, бивш учител по английски език. Извършителят няма регистрирани криминални прояви до момента, не е осъждан, със сравнително добро име в обществото. Стрелбата е извършена със законно притежавано огнестрелно оръжие. При извършеното претърсване в дома, обитаван от 66- годишния мъж, са намерени и иззети около 700 бр. незаконно притежавани патрони.

Същият е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.216, ал.1 от НК и му е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция в размер на 1000 лв“. Направил е пълни самопризнания, а като мотив за стрелбата е отбелязване настъпването на новата година и изпозваните и от други лица в този момент пиротехнически изделия. На същият предстои да бъде назначена психиатрична експертиза.

Предстои извършителя да бъде привлечен като обвиняем и за престъпление по чл.338 от НК във връзка с незаконно притежаваните боеприпаси.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: