34-годишният Павлин Първанов извади кръста от водите на река Вит край Плевен /снимки/

06.01.2019 13:41

34-годишният Павлин Първанов бе късметлията, който днес на Йордановден извади кръста от студените води на река Вит край Плевен. Над 20 бяха смелчаците, решили да участват в ритуала за Богоявление, който събра стотици плевенчани край Историческия мост на река Вит близо до село Ясен.

Павлин участва за първи път в ритуала. Работи в автосервиз и е баща на две момчета на 4 и 7 години, които бяха днес с него. Павлин пожела здраве и късмет през новата година на себе си, семейството си и на всички плевенчани. Той ще получи премия от 300 лв. от Община Плевен.

Празникът за Богоявление край Плевен днес започна с ритуал, изпълнен от музиканти и танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Ив. Вълев”. Бе отслужен молебен от плевенски свещеници. А всички, осмелили се да се хвърлят в студените води на Вит днес, се сгряха около буен огън след като изиграха мъжко хоро.

Православната традиция обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

Снимки: „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: