Акушерка от УМБАЛ-Плевен стана сертифициран от международен борд консултант по лактация

03.01.2019 13:05

Десислава Бетова, акушерка в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, вече е IBCLC – сертифициран от международен борд консултант по лактация. Новината за Деси пристигна в първия ден на новата година, когато получава своя сертификат по пощата след успешно издържан изпит. Десислава Бетова е позната на голяма част от плевенските майки, които са кърмили своите бебета, тъй като тя е консултант към Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” от 2010 г. От 2011 г. води лекции и срещи с майки и бременни жени. Често е канена за лектор в различни инициативи, в училища за родители. Именно работата с майки и техните бебета я подтиква да учи за акушерка и вече работи като такава в УМБАЛ-Плевен.

„Благодаря на всички семейства, които от 2010-та насам ме допуснаха в домовете си като доброволен консултант по кърмене и с които заедно споделяхме първите им радости и трудности като родители! Благодаря на жените, които идваха на срещите на НАПК през годините – вълнението да виждам как се сприятелявате и отглеждате заедно децата си, подкрепяйки се, е това, което най-много ме мотивираше. Благодаря на всички медицински лица, които не се срамуваха да потърсят подкрепа, признавайки си, че „ние това не сме го учили“. И точно тук е мястото да благодаря на всички от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ – на екипа, който обучава доброволните консултанти и на самите консултанти”, казва Деси Бетова след като получи сертификата.

„Сертификатът, обяснява Деси, е златен стандарт в сферата. Дава ти възможност да работиш това навсякъде по света. Можеш да водиш обучения или да бъдеш назначен в болница на длъжност Консултант по кърмене. Можеш да бъдеш викан за мнение в съда дори. Изчислено е, че родилно отделение с капацитет като нашето във Втора база, би имало нужда от двама души на такава позиция, за да има добри резултати за кърменето при майките и бебетата. Обикновено сертифицираните от международен борд консултанти по лактация по света работят като консултанти по кърмене в болниците или имат свои самостоятелни практики. Различното е, че жените заплащат за услугата, която им се предоставя, но всички такива консултанти продължават да вършат доброволческа работа понякога”.

Какво означава IBCLC?

В превод съкращението означава  „сертифициран от международен борд консултант по лактация“. Успешното взимане на изпита показва, че кандидатите покриват изискванията за най-високо специализирана грижа за кърмещите майки и бебета. Притежават знанията да оказват помощ в сложни и изискващи специфични умения и внимателна преценка ситуации, както и в различна обстановка – болници, медицински центрове, в общността и т.н. Знанията им почиват на най-добрите медицински практики и освен практическата работа им позволяват да разработват и прилагат планове и програми в подкрепа на кърменето за институции, болници и организации в държавния и частния сектор. И, разбира се, да водят обучения за доброволни консултанти и медицински лица.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: