Народният представител д-р Калин Поповски за Парламента, за Плевен и за предстоящите през 2019г. избори

30.12.2018 12:20

– Кои бяха по-важните акценти в законодателната работа на Народното събрание, с оглед на парламентарната дейност на коалиция „Обединени патриоти“ и ВМРО?
– Промените в Закона за енергетиката, с които на практика направихме възможно държавата да контролира, кой може да придобива стратегическа инфраструктура в енергетиката и показахме, че не може случайни хора да придобиват акции от големите енерго-разпределителни дружества. Така ще излязат на чисто сделките за придобиване на части от тях.
С промените в Закона за гражданската регистрация спряхме безумството деца, родени в страни, където няма презиме, да водят дела за придобиване на българско гражданство. До този момент процедурата изискваше специални дела за придобиване на бащино име.
В Закона за местните данъци и такси направихме ненужно подаването на декларации от граждани при придобиването на имот. Сега вече самите общини административно ще си придвижват информацията. Всичко това е в полза на обществото като намалява бюрокрацията и улеснява гражданите.
С промените в Закона за вероизповеданията направихме ясен и прозрачен регламента. Държавата ще плаща на основните вероизповедания държавни субсидии и ще се избегне възможността им за финансиране по незаконен път от чужбина.
– Имахте предизборни ангажименти и към пенсионерите?
– Не успяхме да вдигнем летвата на пенсиите на 300 лева, но се надявам до края на мандата да изпълним и това обещание, залегнало в предизборната програма на коалиция „Обединените патриоти“. В момента държавата съфинансира около 30 процента от бюджета на държавното обществено осигуряване, но според нашите финансисти държавата има възможност за увеличаване на този процент.
– През изминалия политически сезон имаше доста напрежение и динамика във вътрешно-коалиционните Ви отношения?
– Имахме сериозни трусове в коалицията, спорове между коалиционните ни партньори от НФСБ и „Атака“, което малко отслаби нашата сила като коалиционен партньор в управлението на държавата. Последва и оставка на вицепремиера, излъчен от коалицията. В края на годината обаче скандалите вече поутихнаха. Надяваме се, 2019-та да бъде едно по-ползотворна година, с оглед както на работата ни в парламента, така и на предстоящите избори за Европейски парламент и органи на местното самоуправление. За да се представим добре, трябва да бъдем едно монолитно ядро, което да отстоява своята програма и позиции в работата на голямата коалиция, която управлява страната.
– По-важните акценти в дейността на парламентарните Комисии по здравеопазване и социални дейности, в която пряка работа участвате и Вие като народен представител?
– Случиха се няколко важни неща. Приехме два от трите важни закона – за личната помощ и Закона за хората с увреждания. За тях финансирането през държавния бюджет е вече осигурено, като сумата е от 437 милиона лева. На първо четене мина и Законът за социалните услуги. Той ще бъде окончателно приет през 2019-та година като финансирането по него е предвидено за 2020-та година.
С нови 490 милиона се увеличава бюджетът на Здравната каса, като за 2019-та ще е вече 4 млрд и 350млн лв. Това увеличение ще рефлектира веднага в увеличаване на финансирането в 5-те основни пера – болничната помощ, лекарствата, медицинските услуги, първичната доболнична помощ и специализираната извънболнична медицинска помощ. Ще се увеличи процентът на направленията към специалистите, както и сумите по клиничните пътеки.
– Добри новини за Плевен и Плевенски регион?
– Две знакови решения! С едното се дава картбланш на енергийния министър за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене. Засега има официално запитване от три компании – френска, китайска и южнокорейска. Парламентарното ни решение предвижда да не се харчат повече пари от националния бюджет, като държавата участва с апортна вноска – закупените вече два реактора и частично изградената площадка.
Другото важно решение, което мина на ниво Министерски съвет през последния месец, е свързано с подсигурените 1 млрд 350 млн лева за довършване на магистрала Хемус в участъка Ябланица-Велико Търново. Предстои максимално бързо да стартират тръжните процедури по отделните лотове от участъка и се надяваме след 3 години този участък да е вече факт.
– Конкретно за град Плевен?
– Ще припомня решението за изграждане на паметник на Девета пехотна дивизия, с което пряко се ангажира вице-премирът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Включихме се в дарителската кампания – той с една министерска заплата, а аз като народен представител с дарение от 3000 лева. Ще продължим да помагаме на организационния комитет, който движи тази благородна инициатива. Ще бъде осигурен от министерството и месингов материал за изграждането на монумента. За 2019-та година е предвидено откриването на паметника, и се надяваме това да се случи или на празника на армията на 6 май, или през септември, когато е годишнината от Дойранската битка.
Друго важно решение е свързвано с осигуряване на финансови средства за поддръжката на парк Кайлъка. Предстои да се регламентират в този смисъл отношенията по линия община-държава. Продължават преговорите за преценяването, кой е най-разумният и удачен вариант след уреждане на финансирането – дали общината ще го поддържа, без да се прехвърля собствеността, или пък ангажиментът ще остане за областната администрация.
По моя инициатива, подкрепена лично и от вицепремиера Красимир Каракачанов, с решение на Министерски съвет за УМБАЛ Плевен са предвидени в бюджета догодина 1 млн лева финансова помощ. С тях ще се направят ремонтни дейности в клиниките с най-остра нужда от реновиране.
– Предстои в политически план година с важни избори – за европарламент, за кметове и съветници в общините?
– Предизвикателството е сериозно. Надявам се, да се явим на тях във формат „Обединени патриоти“ и да имаме най-малко двама евродепутати от обединената ни листа. В момента вървят преговорите между трите партии за определяне на нашите кандидати и сформиране на листата. Хората вече ни припознават в този формат, допълваме се в много отношения.
Местният вот също е много важен. Вярвам, че ще запазим и за него същия коалиционен формат. Ще преговаряме на местно ниво и с партии, близки до нашите идеи и програма за управлението на Плевен, както и с граждански сдружения и патриотични организации.
Предполагам, че парламентарно представени партии като ПП ГЕРБ и ПП БСП също ще имат свои самостоятелни кметски кандидатури и листи за общински съветници. Нашата цел е кандидатът ни за кмет на Плевен да стигне до балотаж, а в следващия Общински съвет да имаме група от поне 8 общински съветници.

снимка:канал 3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: