Жива библиотека – монологът като диалог

29.12.2018 9:09

Еразъм плюс е програма на ЕС, създадена с цел подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта. От 2014 г. насам, Еразъм работи в подкрепа на европейската политическа програма за растеж, създаване на работни места, социално разбиране и равенство. Най-позната на учениците и студентите в България е програмата на Еразъм+, която дава възможността за обучение в училища и университети в чужбина чрез обмен. За участие в тази част от програмата всеки желаещ трябва да проучи какви са възможностите, които предлага учебното заведение, което посещава. В тази част от Еразъм+ могат да вземат участие само в момента посещаващи училище или университет. Еразъм+ предлага и възможности за неформално образование чрез проекти на различи теми. Благодарение на голямото разнообразие от проекти по Еразъм+, младежите имат възможност да усъвършенстват способности си в различни области, да придобият нови знание чрез неформално обучение и да опознаят различни култури чрез общуване с младежи от целия свят.

Целта на програмата е да даде шанс на всеки млад човек, независимо от социалното му положение и финансови възможности за развитие. Именно за това, всички основни разходи на участниците в проектите по Еразъм+ се поемат – настаняване, храна и пътуване.
Можете да намерите повече за отворените покани на Обзор – Арт и партньорите на организацията на Фейсбук страницата на Обзор – Арт.
Тренировъчните курсове и младежките обмени варират от седмица до три седмици. В тях участие вземат младежи от различни държави и на различни възрасти, които чрез неформално обучение придобиват нови знания по различни теми. Голямото разнообразие от проекти дава възможност на всеки да избере подходяща за него тема, за която иска да научи повече и да обмени мисли и опит с другите участници.
Ти си млад човек, който иска да се развива? Искаш да разбереш как мислят хората от други държави? Искаш да пътуваш, да обмениш опит и да научиш нещо ново? Еразъм плюс ти дава тази възможност.
Как да участваш?
Информация за Еразъм плюс в интернет не липсва, можеш да се ровиш часове в различни дълги статии със сложни обяснения, всичко да ти се стори твърде сложно и да просто да се откажеш. Ето как в няколко лесни стъпки да се включиш в проект:
Най-ефективните начини за намиране на проект, в който да участват, са две – потърси локална неправителствена организация, която се занимава с това или се присъедини в една от Фейсбук групите, в които се публикуват възможностите за участие от различни организации заедно с подробно описание на проекта, който предлагат (например Erasmus+ Participants from Bulgaria).
Разгледай всички възможности и избери най-подходящата за теб. Потърси тема, която те интересува, за да получиш най-доброто от проекта, в който ще участваш.
Прочети как да кандидатстваш. Понякога ще трябва да попълниш форма за кандидатстване, друг път ще трябва да напишеш е-мейл на организацията с кратка мотивация, в зависимост от проекта и организацията.


Доказалата се във времето организацията „Обзор Арт“, създадена през 2011 г., която организира и осъществява различни проекти на локално ниво – в Плевен и областта, както и през лятото – в Обзор, предлага и възможности за младежки обмени и тренировъчни курсове . Организацията има за цел да представя и защитава правата и интересите на младите хора, да окуражи младежите да изразяват и отстояват гледната си точка, да ги запознае добре с правата им и как да ги защитават, да помогне за развитието на личността на децата и младите хора и да развие тяхната роля в обществото, да помогне чрез различни методи на социално слабите, както и много други проекти, за които можете да намерите повече информация на Фейсбук страницата на „Обзор Арт“.


Тази година между 13 и 21 септември се проведе младежкият обмен по програма Erasmus+ – „Living Library – The monologue as a dialogue“ (Жива библиотека – Монологът като диалог). В него участие взеха шест страни – България, Македония, Италия, Турция, Румъния и Гърция. Живата библиотека е място, където читателите се срещат с други хора /книги/, които споделят своите истории, превръщайки един монолог в диалог чрез разбиране, емпатия и съпричастност.
Участниците в проекта имаха възможността да споделят своите истории и да обменят опит. Младежите имаха възможност да дискутират сериозни проблеми от ежедневието, в които участват и на които стават свидетели ежедневно – насилие, омраза, социално изключване, дискриминация, предразсъдъци и стереотипи. Чрез неформално образование, форум-театър, жива библиотека, интеракция с местните жители и гости на града, както и множество дискусии, младежите придобиваха нови знания и методи за справяне с тези проблеми и намериха мотивация за работа в полза на борбата с ежедневните несправедливости, които животът предлага. Всеки един участник се научи по-добре да изслушва околните и да се опитва да разбере различни гледни точки от своята собствена.

Ето какво споделят някои от участниците за преживяването си на проекта в Обзор:
„Преди този проект, вярвах в стереотипа, че много хора от различни страни, които прекарват цялото си време заедно, ще доведе до разделение, но много бързо видях, че нищо такова не се случва и всеки един се чувства част от групата и свързан с другите. Проявявахме уважение един към друг и имахме желание да обменяме опит. В края на проекта бяхме един страхотен отбор.“
Вероника, България
„Според мен Еразъм+ е възможност да подобриш социалните си умения. Понякога срещам много големи разлики между моята и чуждите култури и имено тези проекти ми дават възможност да оценя и науча повече за другите .“
Валентина, Италия
„Във всяка дискусия, младите хора засегнаха много важни въпроси по темата на проекта – социалното изключване. Работехме заедно върху и засегнахме важни въпроси за нас като млади хора, за мен определено този проект е от голямо значение за света, в който живеем.“
Марта, България
„Живата библиотека е от живи книги, а всеки носи история в себе си, добра, лоша, различна, от която всеки може да научи по нещо.Това, което можем да направим е просто – да слушаме всяка история с внимание и разбиране, защото никога не се знае какво може да ни поднесе животът“
Джорджияна, Румъния

Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: