Коледно-новогодишен спектакъл организира читалището в Победа (галерия)

28.12.2018 13:47

Днес в НЧ ”Зора-1990 г.” – Победа, община Долна Митрополия бе изнесен коледно-новогодишен спектакъл. Културното събитие бе заключителен етап на проектната инициатива „Коледари пеят, малки моми пръстен топят”. Този проект бе спечелен в проектна сесия за малки читалищни инициативи по Програма ”Читалището – пазител на българските традиции, която Сдружение „Плевенски обществен фонд Читалища“ обяви и финансира съвместно с Община Долна Митрополия. Гост на тържеството беше кметът на селото Даниела Александрова.


Секретарят на Читалището и ръководител на проекта Димитринка Гетова в отчета си подчерта, че чрез пресъздаване на обичаите Коледуване и Напяване на пръстените, Читалището се утвърждава като пазител на българските традиции, където децата да пресъздават по традиционен и иновативен начин българския фолклор. Интересните проектни дейности, творчески работилници и ателиета са привлекли двойно повече деца от планираните. Целевата група, с която е работил читалищния екип в продължение на месец, са 24 деца на възраст от 6 до 16г. Девет е броят на доброволците, оказали ценна помощ с труд, опит и съвети. Читалищния екип изказва благодарност на Маргарита Александрова, Павлин Филев, Атанас Ангелов, Цветанка Александрова, Райна Гетова, Диана Стоянова, Лена Папазова, Илиянка Дончева, София Богданлийска. На финалното събитие в препълнената читалищна зала участниците пресъздадоха обичаите Бъдни вечер, Коледуване и Напяване на пръстените. Паралелно с възстановките на обичаите бяха подредени 3 изложби на детско творчество, създадено по време на проекта: Изложба на „Диамантени гоблени с фолклорни мотиви”, Изложба на рисунки „Български традиции”, Изложба –базар „Коледен декупаж”. С изпълнения на народни песни се включи и женската фолклорна група към Читалището „Вълшебни звуци”.
Кулминацията на тържеството бе, когато Дядо Коледа пристигна при децата и раздаде подаръци. От Читалището бяха подготвени уникални календари за всеки участник, а от Кметството – огромни пакети с лакомства. Думи на благодарност за активната дейност на читалищните дейци Димитринка Гетова и Цветанка Ангелова, за идеята и осъществяването на проекта, изказа Председателя на читалищното настоятелство Даринка Николова.


Празникът продължи с надпревара в разпродажбата на Коледната изложба – базар. Тази година читалищния екип обяви, че събраните средства ще се използват за закупуване на мъжки ризи за народни носии. „Купувайки подарък за своите близки, вие подпомагате дейността на Читалището” – обяви Димитринка Гетова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: