Надежда Друмева, бесарабска българка: Ние се раждаме с любовта към България

25.12.2018 15:06

Надежда Друмева е бесарабска българка. Тя е родена в село Городние, Одеска област, Украйна. В момента е учител в СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Пордим.

Любовта към България, с която расте от дете, я кара да мечтае да учи тук. След като завършва образованието си в Украйна Надежда е приета специалност „Българска филология” в Шуменския университет. След това идва да живее в Плевен заради съпруга си и започва работа в пордимското училище.

Надежда Друмева бе представена по време на пресконференция на сдружение „Артилерия”, тъй като нейни ученици са взели участие в литературен конкурс за есе на тема „Защо ще остана в България?”.

Надежда Друмева разказа как в нейното село Городние и днес е запазен българския дух, спазват се българските традиции, свързани с всички празници. Дори нейната баба говори само на стар български диалект.

Преди да дойде да учи в България, Надежда е гостувала тук на турне с фолклорния състав, който е сформиран в родното й село. Именно тогава, още като дете, започва да мечтае за България, да дойде тук, да учи тук, да живее. „Ние се раждаме с любовта към България. Преди да дойдеш тук, преди да си я видял, ти вече я обичаш”, казва Надежда. И добавя: „Раждаш се с любов към една държава, в която никога не си бил, но говориш този език, милееш, копнееш и мечтаеш да докоснеш ръката на един българин, да се докоснеш до българската земя”.

В училището в родното село на Надежда не се преподава на български език. Това обаче не й е попречило тя сама, вечерно време да учи книжовен български език у дома, за да сбъдне мечтата си за България.

В момента Надежда е връзката между плевенското сдружение „Артилерия” и общността на бесарабските българи, тъй като е обявен нов литературен конкурс на тема „Защо обичам България?”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: