Постигане на толерантни отношения в мултикултурна среда чрез придобиване на обществени и граждански компетенции

23.12.2018 16:08

По проект „ТОЛЕРАНТНИ ЗАЕДНО” с Договор №BG05M2OP001-3.002-0270-C01, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове., бяха проведени тренинги, занимания и беседи за придобиване на обществени и граждански компетенции за по-успешна интеграция на учениците от етническите малцинства и техните връстници в мултикултурна среда при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Пордим. Темите, които бяха засегнати са ефективно общуване, работа в екип, управление на конфликти и др.

След проведените тренинги могат да се обобщят следните резултати:

– Бързо се преодоляват съпротиви и става възможно за ефективна работа;
– В емоционален план – нормални емоционални реакции и поведение, активно изпълнение на задачите по дейности;
– Предвид различния възрастов диапазон се наблюдават характерните (от 10-14г.) себеутвърждаване и изграждането на Аз-концепция с приоритет приятелските взаимоотношения и създаване на социални умения и компетенции; (11-15г. пубертет) повишена реактивност и раздразнителност, неочаквани поведенчески реакции, които бързо се овладяват; (професионално ориентиране на децата над 15 години)
– Бързо възприемане на добрите и приемливите социални модели на поведение и норми;
– Създадена е атмосфера на доверие и сътрудничество;
– Добри умения за работа в екип.;
– Проява на креативност, съобразителност и артистичност;
– Развитие на уменията за общуване в социален план, нови социални компетенции, както и надграждане на уменията за съпреживяване на емоцията на другите. Проява на емпатия, добра основа за развиване на емоционална и социална интелигентност;
– Последователно е работено върху изведените проблеми и са постигнати значителни резултати по отношение на позитивни и приятелски взаимоотношения;
Общият фон показва, че са преодолени различия и е постигнато приемане на другия, т.е постигната е целта на проекта за толерантност в отношенията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: