Военни от Долна Митрополия почетоха паметта на капитан Димитър Списаревски

21.12.2018 10:50

На 20.12.2018 год. се навършиха 75 години от въздушния бой, в който загина българският пилот-изтребител капитан Димитър Списаревски. Военнослужещи от състава на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” и курсанти от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” почетоха паметта на героя Списаревски и взеха участие във възпоменателно мероприятие в село Долни Пасарел, обл. София. Подполковник доцент Мануш Христов изнесе исторически доклад за героизма на пилота. „На днешния ден се навършват 75 години от края на прекършения млад живот на поручик Димитър Списаревски!… Край, който ражда едно ново начало – началото на безсмъртието! Вечна слава на 18 български летци, от които 16 загиват във въздушен бой, а други двама в хода на изпълнението на бойна задача в защита на българското небе!”


На 20.12.1943 год. армада от 50 съюзнически самолета на САЩ и Великобритания B-24 „Либърейтър“, охранявани от близо 50 изтребителя Р-38 „Лайтнинг” за пореден път бомбардират София. Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. В неравния въздушен бой той атакува американските бомбардировачи. Взема на прицел една от „летящите крепости” и атакува устремно. След като изстрелва всичките боеприпаси на бордовата картечница, той насочва изтребителя си и нанася унищожителен таранен удар на американския бомбардировач. От удара огромната четиримоторна машина се разпада на три части и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско. Той загива на 27 години, но целта е изпълнена – бомбардировачите не успяват да нанесат планирания съкрушителен удар по мирното население в София.
Походът на военнослужещите продължи в местността „Стражарски дол”. Там на лобното място на героя Димитър Списаревски те отдадоха почит и положиха венци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: