100 години от Дойранската епопея отбелязаха в НЧ „Христо Ботев – 1892” – Белене

18.12.2018 10:55

За отбелязване на 100-годишнината от Дойранската епопея НЧ „Христо Ботев – 1892” и Съюзът на офицерите от запаса и резерва – Белене организираха среща с представители на Сдружение „33-ти Свищовски полк”. На събитието бяха наградени участниците в литературния конкурс „100 години с факела на Дойранската епопея”. Учениците от Средно училище „Димчо Дебелянов” и Основно училище „Васил Левски” представиха своите есета, в които с гордост и признателност говориха не само за величавите събития, а и за нашите съграждани, които са взели участие в тази битка, като част от състава на Девета пехотна плевенска дивизия.

Представители на Сдружение „33-ти Свищовски полк”, част от които бяха гости на събитието – Ивелин Първанов и Здравко Илиев оцениха и класираха творбите. На първо място се класира Ерика Арабаджиева, следвана от Владислав Цветков и Камелия Джантова. Поощрителни награди получиха Свилена Тунева, Михаела Михова и Диана Кирякова. Радослав Коев, Виктория Цветанова и Владислав Николов бяха наградени за усилията, които положиха да напишат есета по тема, която все още не са изучавали в училище.
Благодарности към учителите, вдъхновили в децата интерес към тази героична тема – Бистра Кралева, Пенка Цолова, Стефка Манчева, Симона Ковачева и Веска Кръстева, отправят от читалището.


Срещата продължи с представяне на филм за посещенията на Сдружението по паметните места от битките край Дойран, Македония, който предизвика голям интерес сред запасните офицери. Възникнаха и много въпроси за участието на беленчани не само в Дойранската епопея, а и в останалите войни.
„На тази среща си спомнихме за героизма саможертвата на нашите деди и прадеди! Поклон на всички загинали и участвали край Дойран! Те са нашата гордост и нашето признание! Защото „Народ, който не помни историята си, е обречен да я повтори!“, добавят от НЧ „Христо Ботев – 1892“ – Белене. 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: