Проект на талантлива художничка от Кнежа разкраси фасадата на детска градина в столицата

18.12.2018 15:41

Мария Матовска е от град Кнежа. Тук завършва основно образование и продължава в Русе, за да следва мечтата си – да се занимава с изобразително изкуство. В момента Мария е студентка четвърти курс в Националната художествена академия, специалност „Стенопис” при проф. Боян Добрев.

Една от творбите на Мария, която тя е създала като задача, поставена й в Академията, днес вече е реализиран стенопис на фасадата на ДГ „Ракета” в столичния квартал „Подуяне”. Преподавателят на Мария – проф. Боян Добрев й предложил да се включи с проекта си в ремонта на фасадата на детската градина в Подуяне. Така се стига до модерния стенопис, комбинация от космически ракети, малки космонавти и български шевици, който посреща малчуганите всеки ден в детската градина.

Идеята за тази ракета от книги и малките космонавчета, които четат, седнали на нея, ми беше да е бъде приета от децата като някаква приказка. Освен това аз държа на българското и затова исках да има вплетени и шевици, разказва Мария.

В рисуването на стенописа й помага нейният приятел Иван Монев. Отнело им е 10 дни и с помощта на вишка са рисували на 10 метра височина, като са използвали над 10 литра боя. Шевицата се простира на площ от около 50 кв. метра.

Снимки: личен архив, Мария Матовска

#тагове:

НАЙ-НОВИ: