Елина Кюркчиева от „Плевен за Плевен“ с награда „Мисия журналист“ от СБЖ

18.12.2018 10:35

На церемония в пресклуба на БТА в Плевен снощи бяха отличени победителите в тазгодишните награди за журналистика „Северно ехо“. Отличията се връчват от Община Плевен и Дружеството на журналистите в Плевен, като проявата и тази година уважиха кметът на Община Плевен Георг Спартански и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Хората от гилдията бяха приветствани от председателя на СБЖ – Плевен Иван Илиев, който не скри, че напоследък журналистиката започна да се размива посредством социалните мрежи. Там се хвърлят какви ли не „новини“, правят се групи и се организират дискусии, в което няма нищо лошо, но все пак трябва да се знае, че зад журналистиката стоят хора, които са представители на определени медии, носещи отговорност за това, което са написали – включително и наказателна, подчерта Илиев. Той посочи, че произходът на т.нар. фейк нюз идва именно от ситуацията, в която анонимни хора с псевдоними, произвеждат фалшиви новини. Но както е добре известно, няма как да има фалшификат без да има и оригинал, каза още Илиев.

Именно председателят на СБЖ – Плевен връчи и едно от новите отличията тази година – „Мисия журналист“, което получи Елина Кюркчиева от Информационен сайт „Плевен за Плевен“. „Елина е майка-героиня, която успешно съчетава професионалните си ангажименти с отглеждането на трите си деца. Радвам се, че колегите единодушно решиха тя да получи тази награда, тъй като определено я заслужава“, каза председателят на СБЖ – Плевен. С усмивка Елина пожела нейният пример да бъде последван и от други колежки. Тя благодари за отличието, като не скри, че наградата е много голямо признание за нея, тъй като това е оценката на колегите за нейната работа. За мен работата продължава да бъде удоволствие, а когато работиш нещо с удоволствие, винаги можеш да намериш начин да го съчетаеш и с личните задължения, допълни носителката на наградата „Мисия журналист“.

Вместо традиционната награда за пиар на годината Дружеството на СБЖ – Плевен връчи още една по-различна награда, а именно – за диалог и комуникация с медиите. Носител на отличието стана ректорът на Медицински университет – Плевен проф. Славчо Томов, като от негово име приза получи доц. д-р Галя Ставрева – зам.-ректор на МУ – Плевен по научноизследователската дейност. Той й бе връчен от председателя на ОбС – Плевен Мартин Митев. Той благодари на представителите на медиите за съвместната работа и затова, че хората от гилдията са останали честни, безпристрастни и обективни. Слава богу, от Плевен не са тръгвали фалшиви новини, за което благодарността ми е към вас – истинските журналисти на този град, обърна се към гилдията Митев.

Голямата награда „Северно ехо“ по традиция връчи кметът на Община Плевен Георг Спартански, а неин носител стана кореспондентът на БТА в Плевен Малин Решовски. За мен журналистиката наистина е удоволствие, като за тази работа съм мечтал още от ученик, сподели Решовски, връщайки лентата в годините назад – до първата си публикация още като тийнейджър във вестник „Септемврийска победа“.

На финала на годината градоначалникът пожела на журналистите да не се налага всеки ден да се доказват в борба с безименни сайтове и задкулисни автори. „В момента нещата така се обърнаха, че тези които се занимават с журналистика, като една уважавана професия, вече са малцинство. Всеки мисли, че може да направи сайт или фейсбук група и да се прави на журналист, а това е професия. Надявам се, че гилдията на стойностните журналисти ще постави нещата отново на краката им, а не надолу с главата, защото това, което се вихри в интернет, е всичко друго, но не и журналистика“, каза още Спартански.

На церемонията бяха уважени и двама юбиляри, членове на СБЖ – Плевен, като поздравителни адреси по повод своите лични празници получиха Иван Кръстев от Общинския медиен център и един от доайените в гилдията Димитрина Радулова. Всички наградени получиха като подарък и новото издание на Алманах „Мизия“, заедно с последната стихосбирка на поетесата Христина Комаревска. За доброто настроение на присъстващите пък с музикални изпълнения се погрижи колегата от „Дарик“ Николай Колев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: