Темите за мост Никопол – Турну Мъгуреле и круиз туризма по Дунав постави на среща в Румъния Стефан Бурджев

15.12.2018 9:03

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, участва в Букурещ в Тристранната среща на комисиите по външни работи на Народното събрание на България, Сената на Румъния и парламента на Република Сърбия. В Тристранната среща участва и народният представител и член на комисията Стефан Бурджев. Участниците в срещата обсъдиха актуални теми по въпросите на сигурността и регионалните тенденции, както и политики на ЕС, включително Дунавската стратегия.

Първата сесия бе по темата „Силата на образованието, като средство за постигане целите на националната сигурност. Как да балансираме традиционните и реалните тенденции в образованието“, а във втората бе предвидена тристранна среща на комисиите по външна политика на Народното събрание на България, Сената на Румъния и парламента на Република Сърбия. Темата бе „Стратегия на Европейския съюз за Дунавския район“, която бе специално поставена от председателя на Сената на Румъния Калин Таричану. Той отбеляза, че Дунавската стратегия ще бъде сред приоритетите на румънското председателство на Съвета на ЕС. В рамките на срещата бяха коментирани и енергийните доставки и диверсификацията, както и интегрираността и свързаността, като ценности на Европейския съюз.

Стефан Бурджев приветства това, че Румъния ще постави като един от основните си приоритети по време на европредседателството въпроса за развитие на Дунавската стратегия и маркира два важни въпроса, на които да се обърне внимание – изграждане на моста Никопол – Турну Мъгуреле и развитието на речния круиз туризъм по Дунав, такъв какъвто е в западната част на Европа. И двете направления са в унисон с европейските ценности за свързаност и преодоляване на мултикултурните бариери, отбеляза народният представител от БСП. Бурджев изтъкна, че това е още една предпоставка за намаляване на големите дисбаланси между Западна Европа и нашия регион.

Също така, българската и сръбската делегации проведоха среща с министъра на външните работи на Румъния Теодор Мелешчану. На нея бе коментирано присъединяването на Западните Балкани, като и българската, и румънската страни се съгласиха, че трайно решение на проблемите между Сърбия и Косово не може да бъде постигнато чрез размяна на територии. Очаква се през септември 2019 г. България да бъде домакин на Тристранната среща на комисиите по външни работи, като на нея ще бъде поканена и парламентарна делегация от Гърция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: