Обредни хлебчета приготвиха малчуганите от ДГ „Калина“ – Плевен

14.12.2018 8:15

Децата от група „Мечо Пух“ в ДГ „Калина“ – Плевен в очакване на Коледа научиха, че голяма част от коледните обичаи в миналото се спазват и днес, и че най-важно е омесването на обредните хлябове, които по стара българска традиция се замесват във всеки дом. В народния календар Коледа е най-богатият в обредно отношение зимен празник и един от най-големите годишни празници.


Хлябът е първото нещо, което се приготвя за един празник. Хлябът, въпреки голямото разнообразие, обикновено е боговица – пита с пластична украса от самото тесто, най-често житен клас, кошара, слънце, плодове и др. обикновено неща, свързани със стопанската дейност в близкото ни минало.
Хлябовете, предназначени за коледарите, са кръгли с дупка в средата, наречени коледен „колак“, „вит, превит кравай“, момински, защото се приготвят от момите за техните избраници – коледарите. За малките деца се месят кравайчета. След като изпече хлябовете, стопанката на къщата приготвя ястията за трапезата.
Децата с удоволствие и интерес подготвиха тестото, разтегляха и плетоха кравайчетата, изработиха пластичната украса на боговицата от тесто. Още по-приятно бе когато видяха опечените боговица и кравайчета, които изядоха с апетит.
Всеки предложи залъче от своето кравайче на директорката г-жа Атанасова, която благодари, поздрави ги за положения труд и им постави задача да помогнат на своите майки при подготовката на коледната свята нощ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: