На 13 декември Църквата почита паметта на смели християни, защитници на вярата

13.12.2019 7:07

6.03.krasimir

На 13 декември имен ден празнуват много имена, които били носени от смели християни, загинали в името на Христовата вяра.

След като императорите  Диоклетиан и Максимиан получили информация от своите шпиони, че броят на християните бързо се увеличава в Армения и в Кападокия, те незабавно изпратили двама от своите най-предани сановници Агриколай  и Лисий да въдворят ред като осъдят християните.

Разследването на Агриколай  и Лисий установило, че освен Св. презвитер Авксентий, християни има и сред военачалниците. Такъв бил Евстратий, който сам признал, че е заменил невежата вяра в идолите с истинската вяра в Христа.

Съдиите заповядали на военачалника Евстратий да свали своите военни отличия и знаци. Войниците го подложили на изтезания. Господ запазил живота на Свети Евстратий въпреки нечовешките рани, които му причинили.

Друг мъж на име Мардарий също гласно заявил, че е християнин.  И той бил заловен и хвърлен в тъмница.

Един от новопровъзгласените мъченици е Свети Евгений – на 23 май 1996 г. Той е бил младеж, роден през 1977 г. Неговите мощи са чудотворни, затова Руската православна църква го канонизира като новомъченик.

На 13 декември почитаме паметта и на Св. девойка Лукия (Лучия), която прославила  Бога в сицилийския град Сиракуза, заедно с паметта на Св. Герман, който се родил в православна Русия, а проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска.  Починал блажено през 1837 г.

И днес казваме: „Честит имен ден!“ на Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман. 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: