Безплатни прегледи за туберкулоза се провеждат тази седмица в Плевен

12.12.2018 9:59

Тази седмица в дните от 10 до 14 декември се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в областните градове на страната, информират от Министерство на здравеопазването.

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

За област Плевен безплатните прегледи ще се правят в УМБАЛ – Плевен на ул. „Св. св. Кирил и Методий“,където се намира Отделението за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: