Уютна, спокойна и интересна обстановка посреща децата в „Монтесори“ школа „Първите седем“

11.12.2018 13:54

Детска „Монтесори“ школа „Първите седем“отвори врати в Плевен. Управител и „Монтесори“ преподавател е г-жа Вероника Тачева. В школата децата се учат чрез игра, обстановката е уютна и спокойна.

Детска школа „Първите седем“ е едно от малкото места в града, където се прилага методът „Монтесори“. За да научим повече за школата разговаряме с Вероника Тачева.

Вероника, защо избрахте в школата заниманията да се водят по метода „Монтесори“?

– Методът „Монтесори“ развива детето по естествен начин. Детето черпи знания и умения от природата, от ежедневния живот на възрастните. Детето получава времето, и нужното търпение от нас преподавателите да прелее вода, да изцапа дрехите си; да премине през множество процеси докато се сдобие с определено умение. Изцяло подпомагаме основните принципи в метода, а той е „помогни ми да се справя сам.“

Как посрещате тук децата в една обстановка, която не е у дома?

– В нашата школа целта е децата да получават уюта и спокойствието на своя дом. Обзавеждането на помещенията, материалите, с които работят, са изцяло пригодени за детския ръст.  Дори когато ние, преподаваме, комуникираме с децата клякаме, така че те да чувстват по-близки. От месец януари 2019 год. стартира „Монтесори“ занималня всеки вторник и четвъртък от 17:30 ч. за най-малките деца от 1,6 до 3 год. Децата ще се обучават задължително в присъствието на родител, който също ще получи от нас обучение по метода, насоки за занимания и вкъщи. Целта на групата за малчугани е адаптация към метода и преминаване към самостоятелност в полудневна или целодневна форма на обучение.

– Успявате ли да избегнете стреса от раздялата между детето и майката?

– В повечето случаи стрес има само у родителя, затова и методът предоставя възможност в период на адаптация да участва активно в заниманията за да разбере, че неговото малко дете може много неща само и има нужда само от търпение и постоянство. Първите стъпки са практически да покажем, че детето няма нужда от похвали, забрани, викове и заповеди. Говорим, тихо, смирено и с любов.

– Вероника, какво те привлече да се обучаваш по метода и след това да го прилагаш?

– Първото ми образование е педагогическо, но е насочено към спорта – треньор по плуване. Работя с деца и с годините виждах как всяко следващо поколение има нужда от нещо ново, нещо нестандартно, нещо с което да отговаряш на нуждите на децата в различна възраст. Открих всичко в метода „Монтесори“ – направи ме по-уверена, пълноценна, зарежда ме с енергия. п.с. „Жалко,че съм нямала възможност по-рано да се докосна до метода „Монтесори“ за да го приложа върху своите вече пораснали деца“- Е правя го сега! Въпреки, че когато прозорчетата на сензитивните периоди са затворени е по-трудно, но апелирам родителите – „Не се отказвайте да превъзпитате себе си и това несъмнено ще се отрази положително и на децата ви”.

– Да разбирам ли, че „Монтесори“ метода възпитава и възрастните?

– Да,  иска се от нас същото както и при децата – търпение и постоянство.

– Какви деца приемате в школата?

– Групите ни са смесени – това също е един от принципите на метода. Децата са на възраст от 3 до 6 г. Целта е малките да се учат от големите,а по-големите се учат на толерантност и грижа за по-малките.

Повече за школата, как да се запишете и за всички въпроси, които ви вълнуват – на сайта на „Първите седем” – ТУК, както и на страницата им във Фейсбук – ТУК.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: