Министър Петкова: АЕЦ „Белене“ ще даде възможност за икономическо оживление на област Плевен

07.12.2018 14:46

Необходимост от мощности като АЕЦ „Белене“ според анализа ще има в целия регион, добре е да опитаме да реализираме проекта. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в пленарната зала, където беше изслушана за процедурата по избор на стратегически инвеститор за централата. Тя информира, че процедурата ще е напълно подготвена и ще може да стартира в началото на следващата година, а в края на 2019 г. се очаква да бъде избран и самият инвеститор. Предвижда се процесът да премине през девет етапа.
В потенциалната пътна карта е заложено процедурата да приключи в рамките на една година.Трябва първо да се даде старт и да се види дали ще има проявен интерес,обясни Петкова.
Министърът подчерта, че ядреният риск остава за страната, на чиято територия се изгражда подобна мощност, така че държавата ще присъства, ще участва с апорт на относимите активи, които притежава в проекта, и с блокираща квота чрез НЕК през целия срок на изграждане и експлоатация на централата. Според нашето законодателство тази квота е 34 процента участие от капитала или в устава да е разписано участие, може и 10 на сто, но то да блокира решенията, разясни Петкова.
В процедурата е заложен критерий за участие на български компании във всеки един от етапите, като по този начин ще бъде защитен българският бизнес, ще се даде възможност за икономическо оживление, особено за област Плевен. Нямало обаче точен анализ за заетия човешки ресурс, но във всички случаи ще бъдат открити нови работни места.
Теменужка Петкова е категорична, че риск инвеститорът да започне да диктува цените на енергийния пазар у нас, както и да направи дъмпинг, например на АЕЦ „Козлодуй“, не съществува дори само по чисто икономическа логика – затова и подобно изискване не било предварително заложено. Няма икономически субект, който да продава на по-ниска цена продукцията с ясното съзнание, че не може да обслужва задълженията си, още повече,че нашият регулатор изцяло работи по европейските и световните изисквания в тази област, посочи тя. Допълнителна гаранция е, че централата е в страна – член на ЕС, и всеки инвеститор трябва да се съобразява с регламентите на ЕС в областта на конкуренцията.
Министърът уточни, че до момента, както вече е известно, предварителен интерес към строежа на „Белене“ имат държавната китайска ядрена корпорация, корейската „Хидроатомна корпорация“ и френската „Арева“.
Петкова уточни, че интерес от кредитни институции да дадат пари за проекта ще бъде обсъден в хода на преговорите с потенциалните стратегически инвеститори, които трябва да предоставят рамката на финансовия модел. Ангажиментът на МЕ, на БЕХ, трябва да спре до там да видим има ли интерес от инвеститори и оттук нататък самата компания да развива този проект, а регулаторните органи ще следят процеса чрез НЕК, смята Петкова.
Тя потвърди, както и вчера при изслушването си в енергийната комисия, че решаващо при избора на стратегически инвеститори ще е цена под 9 млрд евро, срок за пускане в експлоатация до 8 години, концепция за реализация на ел. енергия в т.ч с конкретни консуматори.
Сред условията е проектната компания да се ангажира с доставката на свежо ядрено гориво, а операторът на централата да има опит в експлоатацията на реактор WWR1000.
Най-удачен вариант за структура на проекта е участие в отделна проектна компания с всички активи, които са относими към проекта АЕЦ „Белене“, като самото им апортиране ще стане паралелно с разговорите с потенциалните инвеститори, стана ясно от думите на Теменужка Петкова. От енергийното министерство смятат, че най-оптималният вариант за реализацията на такъв тип проекти е 20 процента собствен капитал и 80 процента привлечен капитал.
Министърът подчерта, че проектът ще трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип, без предоставяне на държавна или корпоративна гаранция, без дългосрочни договори за изкупуване на тока от държавата.
Предложение за над 30 процента участие на български компании в реализацията на проекта ще бъде с предимство, допълни Петкова.
От техническа точка бъдещият инвеститор трябва да се придържа към проекта, който е нотифициран от ЕК през 2007 г. Това означава, че трябва бъде използвано изцяло оборудването, което е произведено за този проект, както и да бъдат използвани всички лицензии.
Теменужка Петкова беше изслушана от депутатите във връзка с решението на НС от средата на тази година, с което парламентът възлага на министъра на енергетиката да търси възможности за изграждане на АЕЦ Белене“ на пазарен принцип и препоръчва на МС, респективно на министъра, да информира периодично депутатите за предприетите действия и конкретните резултати от водените преговори.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: