Маестро Пламен Джуров: Георги Нотев работеше с детайли, с много силна воля

06.12.2018 14:55

На 7 декември Плевенска филхармония под диригентската палка на маестро Пламен Джуров ще изнесе концерт, посветен на Георги Нотев. Солист ще е цигуларката Лия Петрова, лауреат на наши и чужди конкурси, която за втори път излиза на сцена в Плевен. В програмата са включени Моцарт – Реквием /фрагмент/ и Концерт за цигулка N5 и Цезар Франк – Симфония в ре минор. Участие ще вземе и Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

Днес по повод очакваното музикално събитие, посветено на дългогодишния главен диригент на Плевенска филхармония – Георги Нотев , пресконференция в БТА дадоха маестро Пламен Джуров, Лия Петрова, Августина Серафимова и Ивайло Атанасов, бивш директор на Плевенска филхармония.

Пламен Джуров отбеляза големия принос в музикалния живот на Плевен на Георги Нотев и добави, че той е бил изключително прецизен и настоятелен в работата си. „Работеше с детайли, с много силна воля”, подчерта диригентът. И продължи, че половината от творческата дейност на Георги Нотев е била свързана с Плевен. „В това време са се състояли толкова музикални събития в плевенската опера, в плевенския оркестър, че е трудно да се опишат. Тези, които следят културния живот на Плевен, ще се затруднят да преброят звездите, които са минали през Лауреатски дни „Катя Попова” – някои от тях сега са световни величини. И всичко това ставаше заради широкия поглед, който имаше Георги Нотев, в програмирането”, добави маестро Джуров.

„Радвам се да взема участие в концерта утре вечер”, каза Лия Петрова. Тя добави, че е важно да  се пази спомен за хора като Георги Нотев, за да „знаем от къде сме дошли, да знаем на кого искаме да приличаме, към какво се стремим, да се гордеем с това, което са постигнали хора, посветили живота си на музиката, на изкуството като цяло и са били смели в решенията си”.

Концертът утре вечер ще се състои в зала „Емил Димитрова” на читалище „Съгласие” от 19 часа.

За Георги Нотев

Роден в София през 1942 година, Георги Нотев е син на известната наша клавирна педагожка Мара Балсамова. Завършва Музикалната академия в класа по хорово и оркестрово дирижиране  при Васил Арнаудов и Константин Илиев. Специализира при Бруно Мадерна, Игор Маркевич и Херберт фон Караян.

От 1972 година е главен диригент на Плевенската филхармонияа – работи не само за професионалното издигане на оркестъра, но е и един от създателите на оперния театър в града. Осъществява много инициативи и в рамките на лауреатските дни „Катя Попова“ – като конкурс за млади оперни певци и конкурс на името на Гена Димитрова. Развива активна и плодотворна дейност в Плевен в продължение на 3 десетилетия. В периода между 1997 до 2007 г. е главен диригент на Софийската опера. Умира на 13 декември 2008 година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: