Условно наказание и глоба за шофьор, опитал да подкупи с 20 лв. полицаи

04.12.2018 15:35

Условна присъда и глоба е наложеното наказание на шофьор, опитал да подкупи полицаи с 20 лв. Делото е разгледно днес от състав на Окръжен съд – Плевен по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Плевен, против Я.А.С.. Той е обвинен, че на 25 октомври т.г. в градТръстеник направил опит да даде подкуп – 20 лв. на полицейски органи при РУ на МВР-Долна Митрополия, за да не извършат  действие по служба, а именно да не съставят акт за установяване на административно нарушение за констатирани нарушения: автомобилът не е регистриран по надлежния ред, не е снабден с технически изправни принадлежности, не е пререгистриран в срок след  придобиването му – престъпление по чл. 304а, предл. 3, във вр. с чл. 304, ал. 1, във  вр. с чл. 18, ал.1 от НК.

В хода на проведеното съдебно следствие подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се е съгласил да не се събират доказателства за тях, информират от Пресцентъра на Окръжен съд – Плевен.

Поради протичането на делото по реда на съкратеното съдебно следствие, съдът е трябвало да съобрази това, при определяне на наказанието. По повдигнатото обвинение деецът подлежи на наказание до десет години лишаване от свобода и глоба до 15 000 лева. Поради това, че подсъдимият е съдействал за разкриване на обективната истина и поради ниския размер на дадената парична облага – 20 лева, съдът е наложил наказание към минимума предвиден в закона от 9 месеца лишаване от свобода, което наказание намалява на 6 месеца лишаване от свобода. Тъй като лицето не е осъждано до сега, съдът е определил наказанието да бъде условно, с 3-годишен изпитателен срок.

Глобата, която трябва да заплати шофьорът е в размер на 300 лева, които да да бъдат изплатени в полза на държавата.

Така постановената присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд град Велико Търново, в седемдневен срок, считано от днес. Ако не постъпи жалба или протест, след изтичането на този срок, присъдата ще влезе в сила.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: