Специалистите от Ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ – отново уникални!

28.11.2018 17:13

Поредната уникална оперативна намеса на специалистите от Ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ д-р Ивайло Илиев, д-р Антонио Петков и д-р Ангел Ангелов успя да улови в работен порядък репортер на „Плевен за Плевен“. На кученце от породата Чихуахуа бе направена животоспасяваща операция, като на увредената уретра на домашния любимец бе направен по-голям отвор, от който образуваните песъчинки и камъчета да излизат по-лесно и да не се налага последващо катетеризиране.


„Отстранява се скроталната торбичка, кучето се кастрира и на мястото на скроталната торбичка се прави тази стома. Оперативната намеса е необходима с оглед на това, че всяко едно запушване и спиране на уринирането дълго време води до блокиране на бъбреците, а ако животното е по-възрастно, могат да настъпят необратими изменения и то да умре от задръжка на урина“, коментира д-р Ангелов. Ако токсините не се изхвърлят, те продължават да циркулират в организма и животното за няколко дни то изпада в тежко коматозно състояние.
„Операцията е рутинна за нашата клиника – споделя управителят на ИДА-ВЕТ д-р Ивайло Илиев – Не е много сложна като техника, но за сметка на това доста отговорна след това за стопаните, тъй като следоперативният период е много важен и трябва да се внимава пациентът да не разкъса конците и да не увреди стомата.“


Операция изисква голяма доза рутина и опитност от страна специалистите. По същия начин тя се прави и при котараците, при които пак има този проблем. По принцип, тази операция може да се извършва на кучета на всякаква възраст, стига стопанинът да е убеден, че това е единственото решение за неговия проблем на този етап. Успеваемостта е голяма, стига да се направи навреме.
Ако пациентът е в напреднала възраст и е с проблем, влачен през годините и при други лекари, които не са предложили адекватно лечение, тогава вече операцията е под съмнение, защото пациентът е със затруднено уриниране и токсикиран, което налага след това по-продължителна реанимация. Но когато се направи своевременно, тоест катетеризира се един път и се види, че често пъти ще се случват тези кризи, ние сме хората, които трябва да убедят стопаните, че това е единственото решение за тяхното куче, разяснява д-р Ангелов.


Според специалистите, кучетата често имат затруднения с отделянето на камъни, образувани в пикочния мехур и се налага катетеризиране. Така и животното ще продължи нормално живота си. При женските кучета този проблем го няма, тъй като уретрата е къса и широка, докато при мъжките тя се стеснява в пенисната част и там най-често се задържат песъчинки и камъни. Това налага и извършването на тази операция, която не е лечебна, а палиативна. Проблемът с образуването на камъните трябва да се коригира с диетично хранене със специална храна, а чрез операцията се спестяват на стопаните чести посещения в клиниката за катетеризиране.
Стопанинът трябва да е доста ангажиран след операцията. На кучето се слага предпазна яка, за да може в началото да свикне, тъй като и самата операция е болезнена.
Когато стопаните забележат проблем, трябва да се изследва урина, за да се определи химичният състав и оттам да се назначи диетично хранене, за да не се допуска образуването на камъни. Но често пъти дори и с това хранене не може да се преодолее образуването им, както е и при хората, коментира в заключение д-р Ангелов от Ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: