Ромите и отразяването на социалния им статус в обществото

27.11.2018 13:58

Съществена е ролята на медиите за формиране на обществените нагласи. Те също имат вина, показвайки лоши примери, докато добрите оставят сякаш в “периферията” и едва ли не се считат за нещо “извънредно”, защото ако има престъпление свързано с човек от ромската общност, медиите ще се надпреварват да го отразяват, но не защото смятат за правилно, а в опит да си вдигнат рейтинга и да излезнат по-напред в социологическите проучвания за предпочитана медия. Без сами да осъзнават, медиите влияят пряко и косвено върху общественото мнение, а понякога и съвсем целенасочено разпространяват езика на омразата и расизма, въпреки че се водят от Констутуцията на Република България, а тя осъжда разпространяването на расизъм под каквато и да е форма.


Медиите трябва да са “мост” между различните етноси, така както музиката е универсален език. Трябва да спомагат за взаимното опознаване между етносите и съпричастност помежду им.
Всички етнически групи на територията на страната попадат в графата “български граждани” и това право трябва да бъде зачитано, без значение от етноса или религията. Ние българите винаги сме се гордяли, че сме етнически толерантни, тук всяка раса има спокойствие и няма дискринация или политически натиск спрямо определени етноси. Защото България не е само онази страна, която се гордее със спасяването на българските евреи през Втората световна война. Тази България все още я има и това е шансът на страната да покаже, че е над предразсъдъците и че именно етническото разнообразие е бъдещето за успех на България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: