В Плевен се проведе „Вечер на френската култура“

27.11.2018 13:17

„Аз и съпругата ми Брижит много се радваме, че тази вечер сме тук с вас. Желая на всички приятна и незабравима вечер”. С тези думи на български език посланикът на Франция у нас Н.Пр.Ерик Льобедел се обърна към публиката в ДКТ „Иван Радоев”, дошла да гледа спектакъла „Островът на робите” от Пиер дьо Мариво. Посланикът и съпругата му Брижит Льобедел се отзоваха на поканата на областния управител Мирослав Петров да бъдат официални гости на „Вечер на френската култура”. Събитието се реализира в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС в партньорство между областна администрация и ДКТ „Иван Радоев”. С него се отбелязва Годината на европейското културно наследство, която в Плевен се осъществява с акцент върху Франция.

Културното събитие бе уважено от министъра на правосъдието Цецка Цачева, народни представители от 15 МИР, кмета на Плевен Георг Спартански, общински съветници, областни управители, представители на културната общественост и много граждани
„Изборът да представим културата на Франция за нас дойде напълно естествено. Стояща в основата на създаването на Европейския съюз, оставила своя исторически отпечатък в световния ход на събитията, родоначалник на важни направления в изкуството, Франция представлява сърцето на Европа. Онази Европа, която има потенциал да вдъхновява, да приобщава, да насърчава към постигането по-високи и по-хуманни цели.”, каза областният управител Мирослав Петров.

При вход свободен за публиката плевенчани имаха възможност да видят на театралната сцена един нов, модерен прочит на пиесата от Пиер дьо Мариво „Островът на робите”.
В края на спектакъла кошници с цветя бяха поднесени от името на областния управител Мирослав Петров, на министъра на културата Боил Банов, народния представител Васил Антонов и председателя на ОбС на Плевен Мартин Митев.
Веднага след това гостите имаха възможност да се насладят на изпълнението на Кристияна Стоянова – възпитаник на НУИ – Плевен, която изпълни на китара „Кавалкада” от Матиас Дюплеси.
„Вечерта на Франция” продължи с коктейл, представящ най-характерните за френската кухня ястия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: