Георг Спартански: Парите са само една от причините, обуславящи развитието на един регион

27.11.2018 12:52

„Аз не съм от хората, които обичат да се хвалят, защото това е най-лесният начин да си счупиш главата. А казано на шега, за трите години, в които съм кмет, никой не ме е видял с ножица в ръка да режа ленти. Защото рязането на лентата е финалът на едно колективно усилие и за мен е по-важно нещата да се случат, вместо да ме снимат“. Това каза кметът на Община Плевен Георг Спартански по време на дискусията „Среща на бизнеса в Плевен и региона”, която се проведе днес в Артцентър Плевен. Проявата бе организирана от „Капитал”, в партньорство с ICT Media и със съдействието на Община Плевен, а сред участниците в нея бяха още Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч; Алис Мъгърдичян, управляващ директор на „Регионален фонд за градско развитие” АД; Стела Христонева, регионален мениджър – Цeнтрална Северна България, Корпоративни продажби, Vivacom; Магдален Димитров, собственик на Desizo Monni; Димитър Влаевски, адвокат в Адвокатско дружество „Стоянов и Цекова” в сътрудничество с Schönherr Rechtsanwälte, Austria.

Пред гостите и участниците в дискусията Спартански сподели, че не е и от тези, които се оплакват. Хората не се интересуват от това защо едно нещо не се е случило, а дали се е случило, посочи той, отбелязвайки, че ако нещо не се случва така, както хората очакват, вината е на кмета. Той подчерта, че има обективни и субективни причини затова един град или регион да се развива или да не се развива достатъчно бързо, а сред най-популярните за това причини са парите. Факт е, че сме много далеч, като финансов ресурс, от общините в държавите от Западна Европа, но парите сами по себе си не решават всички въпроси или както българите казват „Трябва да имаш пари, но второто условие е да имаш и акъл“, каза Георг Спартански.

Градоначалникът не скри, че една самостоятелно взета община не може да направи така, че да се превърне в процъфтяващ остров в море, в което съседните общини не са добре. Хубавото е, че Правителството си дава сметка за това, че Северна България остана изолирана в годините назад и насочи усилията си към довършването на строящата се вече 40 години автомагистрала „Хемус“, допълни кметът, като заяви, че инфраструктурата е от изключително голямо значение. Когато имаш море или голяма плавателна река, пристанища и летище, бизнесът лесно достига до теб, но когато тези фактори не са налице, проблемът е доста сериозен, каза още Георг Спартански.

Освен проблема с инфраструктурата Спартански коментира и този с демографията, изтъквайки, че Плевен е на критичното ниво и няма как тази тенденция да се промени без нови инвестиции, които да създадат трудова заетост и да върнат хората в града. Той се спря и на темата за образованието, като посочи, че в Северозападния регион, от който Плевен е част, има само един университет и той е тясно специализиран (бел. ред. Медицинският университет), а без университети общините няма как да задържат младия си потенциал.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: