Близо 1 млн. лв. ще струва укрепването на авариралия мост при Червен бряг

27.11.2018 12:17

„Към момента с кмета на Червен бряг уточнихме процедурите по подготвяне на документите, подаването им до Областна администрация под формата на апликационна форма, на базата на която се сформира комисия за повторна насрещна проверка и документацията се изпрати в Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за отношение и финансиране. Съвместно с АПИ направихме организация и оторизирана фирма извърши инженеринга на самото съоръжение, документите са овходени и всичко е изпратено на Междуведомствената комисия”. Така обобщи предприетите действия до момента по отношение на авариралия мост при Червен бряг областният управител Мирослав Петров на пресконференция днес с участието на депутата от ГЕРБ Пламен Тачев.

Петров подчерта, че миналия четвъртък е имал среща с министъра на МВР, председател на Междуведомствената комисия, който го е уверил, че днес, 27 ноември, проблемът ще бъде внесен на заседание. Очакванията са още днес да има становище за разрешаване на проблема и взето решение за финансиране. Проучването е показвало, че укрепването на моста възлиза на 985 000 лв. Предвижда се това да стане с изграждането на шпунтова ограда около компрометираната основа на моста, укрепването й и в същото време в последния край на моста с подпорни съоръжения също да се извърши укрепване. Трябва да се използва специализирана и скъпа техника, която да извърши укрепването в кратки срокове заради факта, че става въпрос за работа във вода. Срокът за тези дейности е от три седмици до месец максимално.

Самите ремонтни дейности могат да започнат след като се проведе процедура по избор на извършител. По този повод кметът на община Червен бряг е уверил, че това ще е по бърза процедура чрез покани, която е възможно да се осъществи и до края на тази седмица, обясни Мирослав Петров.

Това са действията, които държавата може да предприеме по разрешаване на проблема с авариралия мост, такава е процедурата и сроковете, категоричен бе областният управител по повод планираните за днес протестни действия в Червен бряг.

Депутатът Пламен Тачев увери, че лично се е ангажирал с проблема с моста в Червен бряг. Работим заедно с колегите депутати, за да може бързо да се намери решение, добави той.

По повод коментарите да бъде изграден понтонен мост от военните докато бъде укрепено компрометираното съоръжение, областният управител заяви, че това не е вариант за дългосрочен период. При такова съоръжение трябва да има от двете страни постове на армията, няма удачни подходи, които да се направят. Освен това трябва да се прецезира точно каква техника ще минава, защото не може да се прецени в цивилните автомобили какво се пренася и колко тежи. Полицията трябва да е постоянно ангажирана и в двата края.  Освен това парите, които ще бъдат отделени за подходите на пътищата до моста, ще бъдат близо 1/3 от тези, които ще влезнат реално в отремонтирането на самия мост. Така че за мен не е адекватно и работещо решение, категоричен бе Мирослав Петров.

Снимка: „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: