Кметът Спартански: Кадровият ресурс в общините не е в изобилие

26.11.2018 15:39

Аз съм на мнение, че когато се правят промени, които засягат общинските администрации, трябва да най-малко да бъдат коментирани с местните власти, ако не съгласувани. Това коментира пред журналисти днес кметът на община Плевен Георг Спартански по повод приетите промени, които касаят Закона за държавния служител. Съгласно тях всеки държавен служител, който е пенсиониран, но все още е на работа, трябва да бъде освободен с едномесечно предизвестие от началото на 2019 г. Това не важи за служителите в администрациите на трудов договор.

Не отричам правото на държавата по логиката – който плаща, той поръчва музиката – да предприема определени законодателни промени, но пък има една европейска харта за местно самоуправление, в която се казва, че всяко нещо се прави в достатъчно своевременен диалог с местните власти, подчерта Спартански. И добави, че с тези законови промени се посяга на един кадрови ресурс в общините, който не е в изобилие.

Щом като кметът на седмата по големина Община в страната има проблем с кадрите и се обявяват конкурси, за които никой не се явява, мога да си представя какво е в по-малките общини, добави плевенският градоначалник. Вероятно, коментира още Спартански, в общинските администрации има служители, които неефективно си запълват работния ден, но имаме изключително опитни служители, които сме оставали да работят в следпенсионна възраст, защото няма с кого да ги заменим, независимо от това, че има над 50 университета в България. „Когато опрем до кадри, познаване на материята, до бързо и компетентно решаване на конкретни проблеми в общинското администриране, рязко пукаме гума. Затова казвам, че не може да ни налагат кадрова политика с уравновиловката – навършил години за пенсия, следователно се освобождава. Защо? Има хора, които и на 30, и на 40 години са мъртвородени, а има и такива, които на 70, на 65, че и на повече са изключително трудоспособни и мотивирани. Нека да не горим покрай сухото и мокрото!”, категоричен бе Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: