Участници от 24 държави идват за Международния фестивал на китарата – Плевен 2018

20.11.2018 11:44

Четвърти международен фестивал на китарата – Плевен 2018  ще се проведе от 28 ноември  до 2 декември 2018  г. Организатори на събитието са Сдружение „Изкуството до мен“ и Читалище „ЛИК- 1959“. Съорганизатори са: Община Плевен, Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ град Плевен, читалище „Съгласие“, Плевенска филхармония, Министерство на културата и Музикаутор. Това съобщи днес на пресконференция по повод предстоящото провеждане на фестивала неговият създател и художествен директор Николай Михайлов, учител по китара и зам.-директор на НУИ „Панайот Пипков”. На брифинга в клуба на БТА в Плевен бяха още директорът на НУИ „Панайот Пипков” Жечка Димитрова, както и трима от участниците – 9-годишният Виктор Василев, Биляна Лазарова, 14 г. и Кристияна Стоянова, 16 г.

Фестивалът включва концертни вечери;  конкурс в четири жанрови категории, разделени на 15 възрастови групи; майсторски класове; уъркшопи;  изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери; както и съпътстващи събития: лятна музикална академия, семинар за преподаватели, национално  концертно турне  с носителите на първа награда от трета и четвърта възрастови групи.

Тази година фестивалът се радва на голяма посещаемост, подчерта Николай Михайлов. Очакват се близо 180 участници от 24 държави, ще бъдат проведени 3 уъркшопа, а майсторските класове са за общо 107 часа. Събитието ще бъде уважено от 36 официални гости, които ще изнесат 6 концерта.

Официалното откриване на фестивала ще е на 28 ноември, сряда,от 19 часа в читалище „Съгласие 1869”. Следващата вечер е отделена за китарният квартет от Франция „Еклис” под наслов „Вечер на камерната музика”. Концертът отново ще е в читалище „Съгласие 1869” от 19 часа.

„Черешката на тортата”, както обяви Николай Михайлов, е концертът с Плевенска филхармония, който ще се състои на 30 ноември, петък от 19 часа пак в читалище „Съгласие 1869”. Диригент ще е Константин Добройков, солисти ще са победители от предишните издания на фестивала – Божана Павлова, Никола Монтела /Италия/ и Никлас Йохансен /Дания/.

Галаконцертът с обявяване на победителите и награждаване ще се състои на 2 декември, неделя, от 19 часа в читалище „Съгласие 1869”. Наградният фонд тази година е в размер на 36 000 лв., а девизът на фестивала е „Всички заедно”.

Повече информация за фестивала и съпътстващите го събития можете да намерите на www.plevenguitarfestival.com и на страницата във Фейсбук – Pleven Guitar Festival / Международен фестивал на китарата Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: