Находката от над 7000 монети не е първата, откривана край Затвора в Плевен

19.11.2018 14:10

 

 

Откритото в землището на Затвора в Плевен съкровище от над 7000 сребърни монети от османския период е една от поредицата находки в България с изключително научно и експозиционно значение. Това каза при представянето на находката днес директорът на РИМ – Плевен д-р Володя Попов. Той отбеляза, че тепърва предстои консервация и реставрация на монетите, след което те ще влязат в процес на нумизматична обработка. Според мен, окончателно вероятно след около 7-8 месеца ще може да се каже по-категорично какво точно е присъствието им в историята им, заяви д-р Попов, допълвайки, че на този етап коментарите са по-скоро импровизация.

От своя страна, археологът Владимир Найденов сподели, че монетите от двете гърнета са 7 046 на брой, а теглото им е 8.345 кг. Те са от различни емисии, с различен номинал и вероятно са събирани дълги години, каза специалистът от РИМ – Плевен. Найденов посочи, че е направено подробно обследване на района с металдетектори и археолозите не са попаднали на други метали.

Пред гостите в музея директорът на Затвора в Плевен Иван Петков разказа цялата хронология по откриването на съкровището, посочвайки, че всяка есен на територията на Затвора в Плевен се осъществяват окопни дейности, с цел подготовка на земята за есенниците. В деня на откриването на монетната находка на терен са работили 30 лишени от свобода и двама служители на Затвора. Самото съкровище е било открито при изкопаване с права лопата. Веднага са сигнализирани служителите на Затвора, информирани са музейните работници от РИМ – Плевен, както и служители на Полицията, след което е започнало преброяване на монетите. Откривателите на имането са наградени с домашен отпуск и удължено свиждане, информира още Петков. По думите му, това не е първият случай, в който археологически артефакти биват намерени в землището на Затвора. В края на 70-е години на миналия век при осъществяването на строителни дейности там са открити останки от римски крепост и вила, както и монети от тази епоха.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: