Георг Спартански: Плевен трябва да има лице, за да бъде привлекателен за инвеститорите

19.11.2018 20:05

Голям интерес от страна на плевенската общественост предизвика организираното от Община Плевен тази вечер публично обсъждане за поемането на дългосрочен общински дълг под формата на кредит от „Регионален фонд за градско развитие” АД („Фонда”). Както писахме, ако общинските съветници приемат предложението, средствата ще бъдат предназначени за финансиране на инвестиционни намерения за следните обекти: „Основен ремонт на площад „Свобода” и пешеходната улица „Васил Левски” от площад „Свобода” до площад „Стефан Стамболов”; „Ремонт на сградата на Автогара Плевен и автобусните сектори”; „Изграждане на площадка за скейтборд в района на чешма Балаклия”. Общата стойност на дълга ще е 6 128 000 лв., а срокът за погасяването му – 10 години.

За съжаление, залите, в които са правени обществено обсъждания, рядко са били пълни с толкова много хора, а аз винаги съм казвал, че хората трябва да бъдат информирани и решенията да се вземат информирано и прозрачно, обърна се присъстващите Георг Спартански, като в експозето си се спря подробно на предложението за поемането на дългосрочен общински дълг под формата на кредит, както и на всеки един от обектите, за които ще бъдат използвани средствата. Той обясни, че 39 месеца след началото на мандата инвестиционен кредит чрез обикновена състезателна процедура между отделните банки не може да бъде теглен, но настоящият кредит е изваден от това времево ограничение, тъй като този регламент не се прилага при теглене на дългосрочен дълг чрез финансови инструменти, осигурени с европейски средства и от фондовете за градско възстановяване и развитие. Колкото до това защо Общината възнамерява да тегли кредита сега, Спартански посочи, че съвсем доскоро се е изчаквало създаването на този фонд на фондовете, който ще управлява средствата. Той отбеляза, че финансовият ресурс на фонда за Северна България е около 210 000 000 лева и през краткия период от две години всички общини от Севера ще се състезават за тези средства. В крайна сметка, която община има по-добра оперативност и по-добра подготовка, тя ще може да се възползва от парите с лихва от 0.97%, каза кметът.

Спартански не скри, че Плевен има изключително много инфраструктурни нужди, а за да очакваме в града да дойдат инвестиции, трябва да е налице и необходимата инфраструктура. Ако ние искаме Плевен да е привлекателен за инвеститорите, трябва да направим така, че градът да има лице, обърна се той към плевенчаните, дошли в зала „Гена Димитрова“. Георг Спартански обобщи, че първото, което трябва да се реши, е дали ще се теглят пари; дали това да стане сега или след една година – ако са останали средства във фонда, както и дали финансирането трябва да е за тези три обекта. „Много хора казват, че ще тегля кредит, защото ще се кандидатирам за кмет догодина и искам с тези пари да реша въпроса. Искам да разсея тези съмнения, тъй като още не съм решил дали ще се кандидатирам за втори мандат, а категоричен отговор бих могъл да дам не по-рано от лятото на 2019-а. Второ, ако някой иска да парира евентуалното ми кандидатиране за кмет, по-скоро би ме набутал в този кредит, защото сами можете да си представите строителните усилия, които предстоят при ремонта на центъра от площад „Свободата“ до Театъра. Това е най-сигурният начин един мераклия за кметския пост да си счупи главата“, посочи още Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: