Найден Зеленогорски: 20% от данъка върху дохода на физическите лица да остава директно в общините

19.11.2018 17:03

„Общините имат сериозни затруднения и нужда от повече средства за инфраструктура. Искаме 110 млн. повече, а получихме 15 млн. лв.“. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Найден Зеленогорски – председател на Асоциацията на българските градове и региони. Той обясни:

„Общинските и републиканските пътища на практика са почти изравнени. В същото време няколко пъти повече пари се дават за републиканските пътища и това не означава, че те са в това състояние, в което трябва да бъдат. Общинските пътища, особено четвъртокласната пътна мрежа, е в отчайващо състояние. Всичко това, заедно с факта, че в българските общини има и 57 хил. км. улична мрежа, в самите населени места, означава, че общините на практика носят отговорност за около 77 хил. км. пътища и улици, а държавата – за 20 хил. км. републиканска мрежа“.

По думите на Найден Зеленогорски има сериозни затруднения и по съфинансирането на европейските проекти. Поради тази причина исканията са за още 30 млн. за българските общини, както и около 30 млн. по социални програми за личен асистент, добави той и изказа надежда предложенията да бъдат чути между първо и второ четене на бюджета за следващата година.

Зеленогорски не подкрепя промените в Закона за местните данъци и такси и увеличаване на данъците на старите автомобили. Той е категоричен, че хората протестират справедливо:

„Не вярвам общините да тръгнат да увеличават данъци в последната година преди изборите. Големият проблем пред общините е за финансовата децентрализация. Нашето предложение е 20% от данъка върху дохода на физическите лица да остава директно в общините. Това означава, че общинските съветници и кметове ще могат да разчитат на значителен ресурс“, коментира още Зеленогорски.

За Бюджет 2019 Найден Зеленогорски изказа мнение: „Принципът е когато икономиката върви добре, приходите вървят добре и си в цикъл на растеж, да трупаш резерви и буфери, за да можеш да поемеш евентуално следващия икономически цикъл, когато растежът спада или икономиката тръгва надолу. За съжаление, това не се случва в новия бюджет. Той е увеличил разходите си с над 5,8 млрд. и има дефицит, което е доста парадоксално при положение, че икономиката върви нагоре“.

Източник: bnr.bg

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: