10 години отбелязва Регионален клон „Традиция“ – Плевен /снимки/

18.11.2018 16:54

През месец декември 2018 година се навършват 10 години от дейността на Регионален клон „Традиция“ – Плевен, който е част от Национално дружество „Традиция“.

Организацията е доброволна, неополитическа, патриотична и културно – просветна общност на граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили по отношение на моралните ценности, войнските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци и военните символи.

В момента в страната са регистрирани 36 регионални клона: София, Пловдив, Варна, Казанлък, Ловеч, Плевен, Червен бряг, Троян, Трявна, Тетевен, Казанлък и др. Членският състав на Регионален клон „Традиция“ – Плевен към 2018 г. наброява 26 души, 6 от които са жени. Общото което обединява плевенските патриоти вече 10 години е желанието да се популяризира и поддържа жив българския дух и националното самосъзнание. Те целогодишно обикалят страната и участват в пресъздаването на исторически моменти от българската история, облечени в автентични униформи, въоръжени със сила и родолюбие. Организацията поддържа и отлични контакти със сродни сдружения от страната и Европейския съюз, чийто богат опит е особено полезен.

Регионален клон „Традиция“ – Плевен през своята 10 годишна дейност има зад гърба си стотици реализирани инициативи – исторически възстановки: „Трети щурм за Плевен” – Панорама – Плевенска Епопея, Защита на Шипка, „Преминаването на Троянския балкан от отряда на генерал Карцов”, „Връщане сабята на Осман паша” – Плевен, „Хайдути“ – жива картина, „Априлско въстание“, Битката на връх Вола, „Военно – историческа реконструкция „Дойран“, „Помен за невинните жертви от село Ъглен” и много други. Провеждани са и множество патриотични лекции и открити уроци в училища и читалища. Клонът е получил през годините и десетки награди и призове за заслуги.

Като финална инициатива за 2018 г. „Традиция“ – Плевен подготвя да реализира историческата възстановка „Един ден от обсадата на Плевен“. Историческата възстановка е посветена на загиналите за освобождението на България от турско робство и ще се проведе в околностите на с. Буковлък в дните 8-9 декември.

Снимки: архив, Регионален клон „Традиция“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: