Екипът на ЦСОП „П.Р.Славейков“ – Плевен участва в международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“

18.11.2018 12:35

Екипът на ЦСОП „П. Р. Славейков“ – гр. Плевен е участвал в Първа международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“. Форумът се е провел от 12 до 14 ноември 2018 г. в парк-хотел “Москва”, София.
Конференцията е била организирана от фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и на UNICEF – България, с финансовата подкрепа на Microsoft, както и със съдействието на Международната асоциация за допълваща и алтернативна комуникация ISAAC.
По време на форума е представен световният опит в съвременните подходи и технологии за деца и възрастни със затруднения в комуникацията – ДЦП, аутизъм, множество увреждания, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза и други.
Акцент е бил поставен върху допълващата и алтернативна комуникация (ДАК) са методи за комуникация, които допълват или заместват говора и писмената реч. Над 100 000 деца и възрастни в България имат затруднения в комуникацията (детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза, мозъчни увреди, синдром на Рет и други).
На конференцията са били представени доклади за съвременни подходи, методи и технологии за допълваща и алтернативна комуникация, представени от водещи експерти; уъркшопове, които представят опита в работата и обучение на деца с ДЦП, аутизъм, множество увреждания и други; опитът на българските специалисти, работещи с допълваща и алтернативна комуникация; политики в България в областта на приобщаващото образование и ранната интервенция и личният опит на хора, които използват съвременните технологии за допълваща и алтернативна комуникация, за да постигат мечтите си.
Гост-лектори на конференцията са били проф. Стивън фон Течнер, Университет в Осло, Норвегия; д-р Кристине Стадсклайв, Болница на Университета в Осло, Норвегия; ЙонитХагоел-Карниели, Национален център за допълваща и алтернативна комуникация „ЕзерМицион“, Израел; АлдонаМисаковска-Адамчик, Международна асоциация за допълваща и алтернативна комуникация ISAAC, Полша; Дороти Фрейзър, Международна асоциация за допълваща и алтернативна комуникация ISAAC, Шотландия.
В конференцията са участвали още Деница Сачева, заместник-министър, МОН; д-р Джейн Муита, Представител на УНИЦЕФ в България; Грета Ганчева, директор на дирекция „Приобщаващо образование“, МОН; д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.


Директорът на ЦСОП „П. Р. Славейков“ – гр. Плевен Милен Наков участва в Панелна дискусия – Политики, практики и предизвикателства, свързани с използването на допълваща и алтернативна комуникация. Представи доклад на тема: „Допълваща и алтернативна комуникация подход в специалната образователна подкрепа“.
Екипът от специалисти в центъра: Кристина Давчева – логопед, Павлина Дескова – психолог и Десислава Павлова – специален педагог са представили доклад на тема: „Помагащите технологии за контрол с поглед при обучение и терапевтични дейности на ученици“. Представен е бил опитът на ЦСОП – гр. Плевен при работата с помагащите технологии за контрол с поглед.

Снимки: ЦСОП-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: